googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Εξαιρετικά σπάνια επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από γαλαξία σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός


Οι πολύ γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (FRB=Fast Radio Burst) είναι μυστηριώδεις ισχυροί παλμοί ραδιοσημάτων που προέρχονται από πολύ μακρινές αποστάσεις, διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Οι αστρονόμοι προσπαθούν να μάθουν τι προκαλεί αυτές τις αινιγματικές εκρήξεις. Ίσως είναι συγκρούσεις μαύρων τρυπών με αστέρες νετρονίων. Ίσως είναι σκοτεινή ύλη που αλληλεπιδρά με πάλσαρ, προκαλώντας μια βίαιη αντίδραση. Κάποιοι με πιο ζωηρή φαντασία θεωρούν ότι ίσως να εξωγήινοι που με αυτό το τρόπο προσπαθούν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στο Σύμπαν. Καμία από αυτές τις θεωρίες δεν μπορεί πραγματικά να επιβεβαιωθεί, διότι από τη φύση τους, οι FRBs είναι στιγμιαίοι και σπάνια ξαναπαρατηρούνται από την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, ερευνητές εντόπισαν για (μόλις) δεύτερη φορά, μια έκρηξη (από συνολικά 13 που κατέγραψαν) να επαναλαμβάνεται και να προέρχεται από την ίδια πηγή, σε έναν γαλαξία σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Η νέα έκρηξη με την ονομασία FRB 180814.J0422 + 73, ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2018, από το ραδιοτηλεσκόπιο Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), πριν αυτό να είναι πλήρως λειτουργικό. Μόλις το CHIME τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, το σήμα από την ίδια πηγή, εντοπίστηκε έξι ακόμη φορές. Πρόκειται για FRBs με εξαιρετικά χαμηλές ραδιοσυχνότητες, έως 400 megahertz. Μόνο ένα ακόμη επαναλαμβανόμενο FRB είναι γνωστό, το FRB 121102, που ανιχνεύθηκε αρχικά το 2012 και πάλι το 2016.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.ptisidiastima.com/frb-180814-j0422-73/

Δεν υπάρχουν σχόλια: