googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. ΚΑΠΟΤΕ, Η ΛΕΡΟΣ ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ !




Η Λέρος και τα Λέπιδα...



Η Λέρος και τα Λέπιδα...

Λέρος Η περιοχή των Λεπίδων. Μια φωτογραφία που δείχνει τα νερά της Θάλασσας πόσο μέσα βρισκότανε  Η φωτογραφία ειναι επι Τουρκοκρατιας, Η βίλα που φαίνεται ειναι του Τσιγάδα Πασά
Ο κ Γρύλης  ανέφερε ότι στον πάτο του πηγαδιού του είχε βρει βούρκο ίδιο με αυτόν που υπάρχει στο έλος της Γουρνάς



Το 1683, ο Γάλλος χαρτογράφος Alain Manesson Mallet, παρουσιάζει ένα χάρτη της Λέρου και ακριβώς διπλά της χαρτογραφεί ένα μικρό νησί που το αναφέρει ως Λέπιδα. Το 1688, ο νομικός & διπλωμάτης Francesco Piacenza, γραφεί ότι η Λέρος των 2000 κατοίκων με τις ιαματικές πηγές, έχει ακριβώς διπλά της ένα μικρό νησί που το ονομάζει και αυτός Λεπιδα ή Dattoli. Μετά από τον 17ο αιώνα δεν αναφέρονται πουθενά τα Λεπίδα ως νησί δίπλα στην Λέρο. Έκτοτε άρχισε και η αμφισβήτηση της εγκυρότητας όσων ανέφεραν οι χαρτογράφοι των προηγούμενων χρόνων. Καθώς διάβαζα γι’ αυτό το θέμα απόρησα πως αυτοί που έχουν χαρτογραφήσει με τόσες λεπτομέρειες το νησί της Λερού, έχουν κάνει τόσο μεγάλο λάθος, για έναν τεράστιο βραχώδη όγκο 5,07 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίμετρο 10.585μ., ύψος 328 μέτρων και το αναφέρουν ως νησί Λεπίδα. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ο δίαυλος που χωρίζει δύο νησιά δεν είναι απαραίτητο να διαπλέεται από καράβια, διότι απλούστατα μπορεί να είναι στενός και ρηχός . Σήμερα δεν υπάρχει ο στενός και ρηχός δίαυλος που χώριζε τα δύο νησιά, για τον οποίο δεν αναφέρεται πουθενά ότι δια μέσου του περνούσαν πλοία. Ένας υδάτινος δίαυλος που ξεκινούσε από τον κόλπο των Λεπίδων και κατέληγε στον κόλπο του Ξεροκάμπου. Γι’ αυτόν γνωρίζαμε έως τώρα ότι μάλλον καλύφθηκε από φερτά υλικά από τους γύρω χειμάρρους και από τα δυο τσουνάμι που έπληξαν το 1950 τα νησιά μετά από σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό. 
Αυτός ο σεισμός δημιούργησε τσουνάμι που έπληξε σοβαρά τα νησιά Λέρο, Κάλυμνο, Πάτμο και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 50 ατόμων στην Σαντορίνη. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέστη δυνατό να σκεπαστεί ολοσχερώς ο στενός υδάτινος δίαυλος. Βάση των μαρτυριών συμπατριωτών μας, ότι απέμεινε απ’ αυτόν το μπάζωσαν οι Ιταλοί κατά την διάρκεια των έργων που έκαναν σ’ αυτήν την περιοχή. Έχω καταγεγραμμένες σε βίντεο μαρτυρίες τριών συμπατριωτών μας που μου αναφέρουν ότι με μεγάλα βαγόνια μετέφεραν αδρανή υλικά και μπάζωναν την θάλασσά που ήταν ανακατεμένη με τα γλυκά νερά που υπήρχαν σε όλη εκείνη την περιοχή. Οι συμπατριώτες μας κ.κ. Χαρινός Γεώργιος , Χαρινός Σταμάτης και Διαμαντάρας Γιάννης, αναφέρουν ότι οι Ιταλοί είχαν δημιουργήσει δυο νταμάρια.. ένα κοντά στο χωράφι του κ Γρύλλη από το οποίο μπάζωναν τον δίαυλο στην περιοχή των Λεπίδων και ένα κοντά στο σπίτι του Πετρίδη, από το οποίο έπαιρναν υλικά για να μπαζώσουν την θάλασσα που βρίσκονταν στην μεριά του Ξεροκάμπου !! 
Ο κ. Γρυλλης Κωνσταντίνος μου ανέφερε ότι στον πάτο του έντεκα μέτρων πηγαδιού του, υπήρχε βούρκος όμοιος με αυτόν που βρίσκετε στον βάλτο της Γουρνάς. 
Για πρώτη φορά λοιπόν παρουσιάζεται εγγράφως και με μαρτυρίες ζώντων μαρτύρων, ότι η Λέρος στο συγκεκριμένο σημείο μπαζώθηκε και ο βούρκος που υπήρχε έγινε στεριά !! 
Η έρευνα αυτή με απασχόλησε δυο χρόνια με αρκετούς προσωπικούς προβληματισμούς καθώς και με αμφισβητήσεις και ενστάσεις από πολλούς φίλους, οι οποίοι αντιπαραθέτανε το γεγονός ότι κανένα γεωλογικό φαινόμενο δεν δικαιολογούσε την ένωση των δύο νησιών. Κανένας όμως δεν έλαβε υπ’ όψη του την ανθρώπινη παρέμβαση που με τόση απλότητα και σιγουριά μου περιέγραψαν οι άνθρωποι που δούλεψαν σ’ αυτό το έργο. Ο κ. Χαρινός Γ. ένας άνθρωπος με ύψος γύρω στο 1.90μ. καθώς συζητούσαμε για το μπάζωμα της περιοχής μου είπε χαρακτηριστικά: ‘’..το μπαζώσανε κανένα μέτρο.. μόονο!!..ένα μπόι δικό μου, ενάμησι…’’ Έτσι η προσωπική μου επιμονή στην διερεύνηση αυτού του θέματος δικαιώνει τελικά όλους τους χαρτογράφους που αιώνες κατέγραψαν ότι η Λέρος ήταν δυο νησιά!!
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που με τις μαρτυρίες τους με βοήθησαν στην έρευνα αυτή και να τους ευχαριστήσω που με δέχθηκαν με τόση ευγένεια στα σπίτια τους. Ευχαριστώ όλους εσάς για την ανάγνωση των κείμενων και για τις κοινοποιήσεις σας οι οποίες μεταφέρουν την ιστορία του νησιού στις πέντε ηπείρους !! Σας ευχαριστώ όλους !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: