Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη έχουν διακοπεί από τις 08:00 ώρα Μόσχας, καθώς έληξε η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε επίσης την Τετάρτη ότι η διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της σταμάτησε από τις 7 π.μ. τοπική ώρα, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας ήρθε μετά τη λήξη της πενταετούς σύμβασης μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz.
«Σταματήσαμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.
Η διακοπή της παλαιότερης οδού φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη τερματίζει μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων που προκλήθηκαν από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μεριά της έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025, ενώ το Κίεβο είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία εν μέσω του πολέμου.
«Λόγω της επανειλημμένης και σαφώς εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom δεν έχει την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά η Gazprom σε ανακοίνωσή της μέσω της εφαρμογής Telegram.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως πολιτικό στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 μετά τη ρωσική εισβολή και έχιε υποστηρίξει ότι ο τερματισμός της διαμετακόμισης θα έχει μικρή επίδραση στις περιφερειακές ενεργειακές αγορές. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Ουγγαρία και ιδιαίτερα η Σλοβακία έχουν διεξάγει μια ολοένα και πιο επιθετική εκστρατεία για να διατηρήσουν τη ροή των καυσίμων.
Διαβάστε περισσότερα: https://www.skai.gr/news/finance/istoriko-gegonos-stamatise-i-dieleysi-rosikou-fysikou-aeriou-meso-oukranias-pros-tin-eyrop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου