googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μεταναστευτικό: Οι τρεις όροι που συμφώνησαν Μέρκελ και Μητσοτάκης να επιβάλει η ΕΕ στον Ερντογάν

Τρία βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της χώρας από το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος υιοθέτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του ελληνογερμανικού οικονομικού Forum.
Στη συνάντηση του Βερολίνου, η οποία «πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα», σύμφωνα με όσα ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κ. Μέρκελ συμφώνησε, κατά πληροφορίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία αυτή που θα προετοιμαστεί, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, θα προβλέπει τα εξής:
Πρώτον: Το καθεστώς Ερντογάν θα αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του οικονομικού forum χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τόσο σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» στάση της Άγκυρας που, όπως είπε, «προσπαθεί στις πλάτες των μεταναστών και προσφύγων να λύσει εσωτερικά της ζητήματα».
Δεύτερον: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους σχεδόν 80.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Τρίτον: Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών. Έως τώρα η Τουρκία περιόριζε τους ελέγχους έξω από τα δικά της θαλάσσια σύνορα, αλλά την ίδια ώρα κώφευε στα μηνύματα της Frontex και του Λιμενικού Σώματος που έστελναν μηνύματα μόλις εντόπιζαν τον απόπλου λέμβων με μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: