googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΩ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ


Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου άρχισε η λατρεία του Ασκληπιού από το β΄μισό του 6ου π.Χ. αιώνα, ενώ στην Κω η δημόσια λατρεία του Ασκληπιού μαρτυρείται επιγραφικά μετά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ είχε προηγηθεί, τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, η λατρεία του Απόλλωνα του Κυπαρισσίου, που σηματοδοτεί και τον αρχικό κύριο του Κωακού Ασκληπιείου.
Ο Παυσανίας επισκέφθηκε το Ασκληπιείο της Επιδαύρου κι έγραψε σχετικά μ’ αυτό. Το δε Ασκληπιείο της Κω γνώρισε ο Στράβων, που το χαρακτηρίζει «σφόδρα ένδοξον», η περιγραφή του οποίου συμφωνεί με όσα παλαιότερα έγραψε ο Ηρώνδας.
Ο μεγάλος ναός του Ασκληπιού στο τρίτο άνδηρο του Ασκληπιείου της Κω είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του ναού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, σύμφωνα με τις μετρήσεις των αρχαιολόγων.
Ο φυσικός χώρος-τοπίο του Ασκληπιείου της Κω με την ανδηρωτή διαμόρφωση, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, σίγουρα υπερτερεί κατά γενική εκτίμηση του αντίστοιχου χώρου-τοπίου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που ανασκάφτηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία,  θεωρείται  κυρίως τόπος λατρείας του Ασκληπιού, ενώ το Ασκληπιείο της Κω ξεχωρίζει, γιατί σ’ αυτό, εκτός απ’ τη λατρεία του Ασκληπιού, ασκήθηκε πραγματικά η ιατρική επιστήμη επί αιώνες, όπως ρητά δήλωσε και ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο οποίος είναι  επικεφαλής των αρχαιολόγων που συνέχισαν μέχρι πρόσφατα τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. (Βλέπε περιγραφή του στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ:  Ελλάδος περιήγησις. Επίδαυρος).
Η φήμη του Ασκληπιείου της Κω στην αρχαιότητα επισκίασε τη φήμη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου χάρη στον Ιπποκράτη και στους διαδόχους του ιατρούς της Κω. Η Ιατρική, μάλιστα, Σχολή της Κω ξεχώρισε ανάμεσα σε όλες τις άλλες. Γι αυτό και στο Ασκληπιείο της Κω αναγνωρίστηκε Πανελλήνια, μετά το 260 π.Χ., το δικαίωμα της ασυλίας άσυλον είναι το ιερόν του Ασκληπιού») και της εκεχειρίαςδέχεσθαι την εκεχειρίαν») κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εορτασμών των «Μικρών & Μεγάλων Ασκληπιείων», όπως μαρτυρεί πλήθος επιγραφών που βρέθηκαν στο Ασκληπιείο της Κω
        

Β. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
https://docs.google.com/file/d/0BwBl6RGr7knUWWVCZW9hMmxMclU/edit?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια: