googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Cov-19: Κινδυνεύουν λιγότερο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης;

Οι ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές όπως όμως και χαοτικές διαφορές που παρατηρούνται σε διάφορα κράτη, έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα.
Πώς γίνεται για παράδειγμα η Ιταλία να θρηνεί σχεδόν 15.000 θανάτους, ενώ η Ελλάδα να μην έχει φτάσει ακόμα - ελπίζουμε να μη φτάσει - καν σε τριψήφιο αριθμό θυμάτων; Πώς είναι δυνατόν η Ισπανία να έχει σχεδόν 11.000 θανάτους, ενώ η γειτονική της Πορτογαλία μόλις και να ξεπερνά τους 200;
Αν και είναι νωρίς ακόμα για να δοθεί πειστική και ολοκληρωμένη απάντηση, ένα πρόωρο συμπέρασμα που εξάγεται έχει να κάνει με το 1922 και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. υπάρχει πιθανή συσχέτιση μεταξύ των χωρών όπου ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης.
"Διαπιστώσαμε ότι οι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού με BCG (σ.σ.: το εμβόλιο κατά του βάκιλου της φυματίωσης) όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, οι ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με χώρες όπου εφήρμοσαν καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές BCG", αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. "Εξετάσαμε τα δεδομένα: οι χώρες που δεν εφάρμοσαν ποτέ έναν καθολικό εμβολιασμό με BCG χτυπήθηκαν σκληρά από το COVID-19, με μεγάλο αριθμό θανάτων ανά κάτοικο".
Η Ιταλία δεν έχει ποτέ εφαρμόσει καθολικό εμβολιασμό κατά της φυματίωσης. Η Ιαπωνία πάλι μπορεί να έχει λάβει λιγότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού, όμως έχει υιοθετήσει πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης.
Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης το Ιράν με την Ιαπωνία. Αμφότερες έχουν εφαρμόσει τον εμβολιασμό, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους. Η Ιαπωνία ξεκίνησε την πολιτική εμβολιασμού το 1947, ενώ η ιρανική πολιτική τέθηκε σε εφαρμογή το 1984.
Η Ιαπωνία έχει περίπου 100 λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους από το Ιράν. "Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός BCG μείωσε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε μια χώρα", προσθέτει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: