googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

11η Σεπτεμβρίου - 20 Χρόνια Μετά: Οι εγκέφαλοι και οι εκτελεστές των επιθέσεων




Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 θα είναι για πάντα συνδεδεμένες με το όνομα του τότε ηγέτη της αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Πίσω από εκείνον βρισκόταν μια μικρή ομάδα από πρόσωπα που ενορχήστρωσαν τις επιθέσεις και φυσικά οι 19 τρομοκράτες που επιβιβάστηκαν στα αεροπλάνα και τα χρησιμοποίησαν ως ιπτάμενες βόμβες.
Η προετοιμασία και η εκτέλεση των επιθέσεων-- που προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, συντάραξαν μια υπερδύναμη και στη συνέχεια την οδήγησαν σε πόλεμο--κόστισαν στην αλ Κάιντα μόλις κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση δικομματικής επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ .
Και οι 19 δράστες σκοτώθηκαν μέσα στα αεροπλάνα και αργότερα κάποιοι άλλοι μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν. Άλλοι παραμένουν ακόμη κρατούμενοι στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο.
Τα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα του Αμβούργου έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στις επιθέσεις.
Είχαν φτάσει στη Γερμανία ως φοιτητές την περίοδο του 1990.
Ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Άτα, ο οποίος οδήγησε το Boeing 767-223, της πτήσης 11 στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, θεωρείται ο αρχηγός τους.
Οι μουσουλμάνοι φοιτητές συναντώνταν και συζητούσαν με αυξανόμενη ένταση για τον τζιχάντ (τον "ιερό πόλεμο") κατά των "απίστων".
Σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, το 1999, μέλη της οργάνωσης στρατολογήθηκαν από τον μπιν Λάντεν για τις επί μακρόν σχεδιαζόμενες επιθέσεις του με τη χρήση αεροπλάνων.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.amna.gr/home/article/583874/

Δεν υπάρχουν σχόλια: