Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου 1946, ξεκίνησε η Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, για τον επίσημο καθορισμό των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών, μετά τον Β' Π.Π. Επρόκειτο στην ουσία για την "Διάσκεψη των Νικητών", κατά την οποία οι νικηφόρες στον πόλεμο Συμμαχικές δυνάμεις (κυρίως η Βρετανία, η ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία) διαπραγματεύτηκαν τις λεπτομέρειες των συνθηκών ειρήνης με τις ηττημένες χώρες, ήτοι την Ιταλία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Φινλανδία.
Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, η αντιπροσωπεία της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, υποστήριξε ότι κακώς οι Βούλγαροι κατατάσσονται στους ηττημένους, καθώς άλλαξαν στρατόπεδο στα τέλη του πολέμου και βοήθησαν τους Σοβιετικούς κατά την υποχώρηση των Γερμανών. Καταλήγοντας, με θράσος χιλίων πιθήκων, η βουλγαρική αντιπροσωπεία απαίτησε όχι μόνο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Βουλγαρία, αλλά και να της παραχωρηθεί η Δυτική Θράκη
Το θρασύτατο αυτό αίτημα των κόκκινων Νεοκομιτατζήδων, υποστηρίχθηκε επίσημα από την ΕΣΣΔ και τους παρισταμένους στην Διάσκεψη δορυφόρους της, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία και την Γιουγκοσλαβία. Προφανώς,το βουλγαρικό θράσος ήταν αποτέλεσμα προσυνεννόησης του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκιόργκι Δημητρώφ, με τον Στάλιν. Αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο βιβλίο του "Η δημοκρατία στο απόσπασμα":
«Αυτή τη στιγμή διάλεξε η Σοβιετική Ένωση να ανακινήσει το θέμα της Δυτικής Θράκης, προτείνοντας στη Διάσκεψη Ειρήνης να παραχωρηθεί η περιοχή αυτή στη Βουλγαρία»Ευτυχώς, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία (που αδίκησαν καταφανώς την Ελλάδα σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. αυτό της Βορείου Ηπείρου...), δεν δέχθηκαν ούτε συζήτηση επί του θέματος, κι έτσι η Θράκη παρέμεινε σε ελληνικά χέρια. Βέβαια, ο "πατερούλης" Στάλιν δεν παραιτήθηκε του σχεδίου βουλγαροποίησης της Θράκης, προκειμένου να αποκτήσει η αγαπημένη του Βουλγαρία διέξοδο στο Αιγαίο. Κι αμέσως μετά την Διάσκεψη, διέταξε τις συμμορίες του ΚΚΕ (ΔΣΕ), να σηκώσουν τα όπλα κατά της Ελλάδος, για να αποκόψουν την Μακεδονία και την Θράκη από τον εθνικό κορμό και να τις παραδώσουν στον Τίτο και στον Δημητρώφ.
Όμως, ευτυχώς ηττήθηκαν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου