.....Οι μεγάλες μονάδες αντλησιοταμίευσης συνδεδεμένες στα 400 kV θα έχουν την δυνατότητα να ισορροπούν σε επίπεδο εθνικού ηλεκτρικού συστήματος τον ετεροχρονισμό παραγωγής/κατανάλωσης σε χρονική κλίμακα ημέρας αλλά και εβδομάδας αλλά και τις εισροές/εκροές διεθνών διασυνδέσεων στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα με τρόπο οικονομικό και αξιόπιστο.
Οι μονάδες αποθήκευσης συσσωρευτών και μικρής χωρητικότητας μονάδες αντλησιοταμίευσης θα συνδέονται κυρίως στα 150 kV και σε χαμηλότερα επίπεδα τάσης και θα εξυπηρετούν σε τοπικό επίπεδο θέματα συνωστισμού, εξισορρόπησης τοπικής παραγωγής/κατανάλωσης και την διατήρηση της ποιότητας ισχύος λόγω των πολλών μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής ΑΠΕ.
Οι μεγάλες μονάδες αντλησιοταμίευσης σταδιακά τα επόμενα 15-20 χρόνια θα αναλάβουν και καθήκοντα μονάδων βάσης του ηλεκτρικού συστήματος και θα επιτρέψουν την προσέγγιση της 100% διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτρική παραγωγή/κατανάλωση, την διαχείριση ηλεκτρικών διασυνδέσεων με εισροή/εκροή ΑΠΕ και την πολυήμερη μείωση/αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας των ΑΠΕ.
Η χώρα μας λόγω της τοπογραφίας της και των σημαντικών τεχνητών λιμνών, των οποίων οι υδάτινοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό, έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει και να αναπτύξει μεγάλης κλίμακας αντλησιοταμιευτικά, ώστε να είναι ικανά να απορροφούν την στοχαστική παραγωγή ΑΠΕ και να αντικαταστήσουν όλους του θερμικούς σταθμούς βάσης.
‘Οπως την δεκαετία του 1950 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε το ηλεκτρικό σύστημα και η παραγωγή της χώρας βασίστηκε στο εθνικό καύσιμο τον λιγνίτη, έτσι και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να σχεδιαστεί το νέο ηλεκτρικό σύστημα και το μίγμα παραγωγής που θα μας επιτρέψει οικονομικά και χωρίς εξαρτήσεις από τις ακριβές και ανασφαλείς εισαγωγές ορυκτών καυσίμων να καταναλώνουμε και να αποθηκεύουμε την εθνική παραγωγή ΑΠΕ και να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε εξαγωγές ΑΠΕ όταν θα το χρειάζονται οι γειτονικές χώρες.
Για να αναπτυχθεί ένας αριθμός μονάδων αντλησιοταμίευσης ισχύος της τάξης αρκετών GW και χωρητικότητας δεκάδων ως εκατοντάδων GWh, δεν είναι εφικτό αν παραμείνουμε στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά απαιτείται ένα μεικτό σχήμα. Θα χρειασθεί συντονισμένος σχεδιασμός, εύρεση και προετοιμασία των κατάλληλων θέσεων και συνεπώς η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη με τις παρακάτω ενέργειες.
Διαβάστε περισσότερα: https://energypress.gr/news/energeiaki-metabasi-se-mia-oikonomia-midenikoy-anthraka-basismeni-sta-nea-ethnika-kaysima-nero
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου