Αφίσα του ΔΣΕ, με το σύνθημα "Στο Βίτσι ο εχθρός δεν θα περάσει", στα "σλαβομακεδονικά". Για να ξέρετε με ποιους πολεμούσαμε... |
Αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 75 χρόνια από το τέλος του συμμοριτοπολέμου. Και το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι το εξής: γιατί το ΚΚΕ αιματοκύλησε την Ελλάδα, ενώ με την "Συμφωνία των Ποσοστών", μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν, τον Οκτώβριο του 1944, η χώρα είχε ενταχθεί στο Δυτικό στρατόπεδο;
Η θεωρία ότι "το κράτος και το παρακράτος της δεξιάς κατεδίωκε τους δημοκρατικούς πολίτες, αυτοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά για να γλιτώσουν, κι έτσι άρχισαν όλα", δεν στέκει με τίποτα. Την διαψεύδει η ίδια η διάταξη των δυνάμεων του ΔΣΕ!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Επιτελικού Γραφείου της Ανώτατης Διοίκησης του ΔΣΕ, στα τέλη του 1947 οι δυνάμεις των ανταρτών κατανέμονταν ως εξής:
«Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 3.604, Κεντρική Μακεδονία 2.347, Δυτική Μακεδονία 7.927, Ήπειρος 1.167, Θεσσαλία 3.458, Ρούμελη 2.981»
(Πηγή: "Εμφύλιος Πόλεμος, Έγγραφα από τα Γιουγκοσλαβικά και Βουλγαρικά Αρχεία").
Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν καταδιώκονταν οι "δημοκρατικοί πολίτες";
Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ πήρε εντολή από τον Στάλιν για αιματοκύλισμα της Ελλάδας. Αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Βλαντάς, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, υποστράτηγος του ΔΣΕ και υπουργός Γεωργίας και μετέπειτα Στρατιωτικών στην "κυβέρνηση του βουνού":
«Θα ήταν ανόητο να φανταστεί κανείς ότι, χωρίς την έγκριση της Σοβιετικής ηγεσίας θ' άρχιζε η ηγεσία του ΚΚΕ ένοπλο αγώνα»
(Πηγή: "Εμφύλιος Πόλεμος 1945-1949").
Γιατί όμως ο Στάλιν να δώσει εντολή στο ΚΚΕ για πρόκληση "εμφυλίου" στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος την είχε παραδώσει στους Δυτικούς; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που του είχαν παράχωρηθεί.
Η ΕΣΣΔ είχε εντάξει στην "σφαίρα επιρροής" της τις χώρες αυτές, ωστόσο, η μετατροπή τους σε κομμουνιστικές, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν! Οι Σοβιετικοί αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην Ανατολική Γερμανία (για προφανείς λόγους), την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία και μικρότερα στις άλλες χώρες.
Στην Πολωνία, εκτός από το παραδοσιακό μίσος του λαού για οτιδήποτε ρωσσικό, λιγοστοί κομμουνιστές βρίσκονταν εν ζωή, καθώς την περίοδο του "Μεγάλου Τρόμου" (1936-1938), ο Στάλιν είχε εξολοθρεύσει την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του πολωνικού ΚΚ, που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ.
Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, είχαν για πολλά χρόνια δικτατορικά καθεστώτα, που είχαν διαλύσει τα ΚΚ. Ενδεικτικά, στην Ρουμανία το ΚΚ είχε 2.000 μέλη, πού έπρεπε να επιβληθούν σε πληθυσμό 25 εκατομμυρίων!
Δεν είναι υπερβολή, αν πούμε πως εκεί, η "Pax Sovietica" εξασφαλιζόταν μόνο από τις λόγχες του Κόκκινου Στρατού!
Κι όσο η ΕΣΣΔ αντιμετώπιζε προβλήματα στην επιβολή κομμουνιστικών καθεστώτων στις χώρες που είχε κατακτήσει ο στρατός της, τόσο αυξανόταν η κριτική από τους Δυτικούς, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει ο "Ψυχρός Πόλεμος"! Έπρεπε, λοιπόν, ο Στάλιν να προκαλέσει αντιπερισπασμό στην άλλη πλευρά. Η μόνη χώρα που προσφερόταν για αντιπερισπασμό ήταν η Ελλάδα, καθώς είχε αρκετούς κομμουνιστές, οι οποίοι μπορούσαν να υποστηριχθούν από τις γειτονικές κομμουνιστικές χώρες!
Την θεωρία του αντιπερισπασμού, την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, μιλώντας στην 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου 1949, στην Αλβανία:
«Σύντροφοι χάσαμε, αλλά εκπληρώσαμε στο ακέραιο το διεθνιστικό μας καθήκον»(Πηγή: Πέτρος Ανταίος, "Νίκος Ζαχαριάδης, θύτης και θύμα")
Βέβαια, ο Στάλιν είχε και την κρυφή ελπίδα να καταλάβουν οι συμμορίτες την Μακεδονία (ή έστω ένα μέρος της), για να θέσει τους Δυτικούς προ τετελεσμένου γεγονότος και να πετύχει την ενσωμάτωση της στην "Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας"!
Επίσης, αν ο ΔΣΕ επικρατούσε στην Μακεδονία, η Θράκη θα ήταν πλέον αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα γινόταν εύκολη λεία για την "αδελφή" Βουλγαρία, που θα αποκτούσε έτσι την πολυπόθητη διέξοδο στο Αιγαίο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου