Ο χρήστης Κώστας Κάπος είναι με το χρήστη Costas Kapos.
Μια και όλοι πιπιλάνε αυτές τις μέρες τη φράση "πυροθερμικό φορτίο", ας τη σχολιάσουμε λιγάκι επιστημονικά, τι λέτε κι εσείς;
Πυροθερμικό φορτίο λοιπόν, το οποίο συνήθως προσμετράται σε Joules/τ.μ. (ή kcal/m2) είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται από την καύση των υλικών που βρίσκονται σε ένα τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.
Αν λοιπόν υπολογίσετε ότι σε ένα πυκνοφυτεμένο δάσος (αυτό που λένε "παρθένο" όλοι αυτοί που άφησαν τη βλάστηση να οργιάσει) βρίσκονται (χοντρική εκτίμηση) μέχρι και 200 χγρ. ξύλου, ρετσινιού, πευκοβελόνων κλπ. σε κάθε τ.μ. εδάφους, με μέση θερμική απόδοση τα 5.000 kcal/kg, μιλάμε ότι το πυροθερμικό φορτίο ενός δάσους 1000 στρεμμάτων είναι 200Χ5000Χ1000000 = 1,0 τρισεκατομμύρια kcal, ή 1.160 GWh, που θα αρκούσαν ΜΕ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΥΣΗ (συνήθως έχουμε κάπου 30-40% καύση) σε ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο να παράγουν 350 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, όση δηλαδή καταναλώνει ολόκληρη η χώρα σε 3 ημέρες.
Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν πόσα τρισεκατομμύρια κ.μ. αέρα κινούνται προς τα πάνω, όπως σε ένα τζάκι από την παραγωγή μιας τέτοιας ποσότητας θερμικής ενέργειας; Οπότε το να λέτε "ααα, είχε 2, 3, 5 ή 9 μποφόρ" είναι ανόητο, γιατί μια πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα από την ώρα που θα ξεκινήσει.
Ναι, πιθανότατα να έγιναν λάθη προγραμματισμού, επιχειρησιακών δράσεων, κατανομής του υλικού στις πυρκαγιές ή έλλειψης πυροσβεστικών μέσων, αλλά όπως δεν σχεδιάζεις το σπίτι σου για να δεχτεί πτώση Jumbo 747 στην ταράτσα του, θεωρώντας το γεγονός ελάχιστα πιθανό, έτσι και δεν μπορείς να συντηρείς έμψυχο και επιχειρησιακό υλικό για την σπάνια πιθανότητα που θα εμφανιστεί ένα τέτοιο τέρας. Μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι η Π.Υ. και η Πολιτική Προστασία έχουν κάνει φέτος πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη τέτοιων πυρκαγιών.
Προσωπικά, το 2018 ΔΕΝ κατηγόρησα την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, γιατί ήταν ένα καιρικό φαινόμενο που βρισκόταν εντελώς έξω από τις σχεδιαστικές παραμέτρους των αρμόδιων μηχανικών. Έτσι και τώρα, δεν μπορώ να αποδώσω ΟΛΕΣ τις ευθύνες για τους ίδιους λόγους και θεωρώ το ότι δεν πέθανε κανένας πολίτης από αυτό το τέρας, ως μεγάλη επιτυχία.
Αν έχετε κάποια αντίθετη άποψη, παρακαλώ να μου την πείτε, με αντίστοιχη τεκμηρίωση. Μόνο μην ακούσω τσιτάτα και ανοησίες, σας παρακαλώ, γιατί πλέον έχω πολύ χαμηλό όριο ανοχής σε αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου