googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Άνθρωπος και Μικρόβια....

Το μήνα Μάρτιο δημοσιεύτηκε στο Nature μελέτη που αφορούσε στο DNA των βακτηριδίων που αποικίζουν το έντερο μας. Το σύνολο του DNA αυτών των βακτηριδίων είναι 150 φορές πολλαπλάσιο, από το DNAτων κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.
Υπολογίζεται ότι κάθε ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 10 τρις κύτταρα και 100 τρις βακτηρίδια. Το σώμα μας είναι μια αποικία κυττάρων που συμβιώνουν με 10πλάσιο αριθμό βακτηριδίων.
Συνειδητοποιούμε λοιπόν αμέσως την σημασία της ισορροπίας αυτών των μικροοργανισμών στο να είμαστε υγιής. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ένα κλειστό σύστημα, τουναντίον η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι συνεχής.
Είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε αυτά τα βακτηρίδια ως αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού μας και της σωστής λειτουργίας του.         
1.  1150 διαφορετικά είδη βακτηριδίων ζουν μέσα στο σώμα μας.
2.  Τα βακτηρίδια αυτά κατευνάζουν ένα ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό σύστημα.
3.  Παράγουν σειρά ενζύμων για την επεξεργασία και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές.
4.  Σχηματίζουν την μεγαλύτερη γραμμή άμυνας τους ανοσοποιητικού μας συστήματος.
5.  Το συνολικό βάρος αυτών των βακτηριδίων είναι περίπου 1.5 kgr.
6.  Κάποια από αυτά είναι «καλά» βακτηρίδια, κάποια αδιάφορα και κάποια μπορεί να είναι παθογόνα. Η ιδανική ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των υπολοίπων είναι 85% και 15% αντίστοιχα.
Η απόκλιση της διατροφής μας από το φυσιολογικό, η παράλογη χρήση αντιβιοτικών, τα συντηρητικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλοι παράγοντες αλλοιώνουν την υγιή ισορροπία και οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: