googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βιολογική ηλεκτρογενήτρια....

Η φύση διαρκώς μας εκπλήσσει και μας δείχνει ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα ή μάλλον ότι γνωρίζουμε ελάχιστα από τις λειτουργίες της. 

Ανακαλύφθηκε Σφήκα που Μετατρέπει το Φως σε Ενέργεια
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εντόπισαν το πρώτο ζώο που χρησιμοποιεί «βιολογικά φωτοβολταϊκά» για να παράγει ενέργεια. Πρόκειται για ένα είδος σφήκας από την ανατολή, η οποία είναι ο μόνος ζωντανός οργανισμός εκτός από τα φυτά που παράγει ενέργεια από το φως του Ηλίου απευθείας.
Οι συγκεκριμένες σφήκες έχουν στην κοιλιά τους κηλίδες κίτρινου και καφέ χρώματος, οι οποίες συλλέγουν το φως. Επίσης, ο εξωσκελετός τους αποτελείται από μικροσκοπικές εσοχές, που διαχέουν το φως, ενώ οι κίτρινες κηλίδες αποτελούνται από μια χρωστική ουσία, την ξανθοπτερίνη, η οποία δεσμεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία και την μετατρέπει σε ηλεκτρισμό.
Οι λειτουργίες αυτές αντικατοπτρίζονται και στην καθημερινή συμπεριφορά της σφήκας, η οποία εργάζεται πιο έντονα τις ώρες εκείνες με την πιο μεγάλη ηλιοφάνεια. Επίσης, το εν λόγω είδος σφήκας είναι πιο δραστήριο τις απογευματινές ώρες, σε αντίθεση με τις κανονικές σφήκες και μέλισσες που είναι περισσότερο δραστήριες το πρωί.
Τέλος, η σφήκα διαθέτει και ένα εξελιγμένο σύστημα άντλησης θερμότητας, το οποίο διατηρεί το σώμα της πιο ψυχρό από το εξωτερικό περιβάλλον. Η ερευνητική ομάδα στο Ισραήλ επιχείρησε να ανακατασκευάσει το σώμα της στο εργαστήριο, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τον ίδιο βαθμό απορρόφησης του φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: