Ένας κβαντικός υπολογιστής (που η τεχνολογική βιομηχανία και η επιστημονική κοινότητα αναζητούν διακαώς εξαιτίας της δυνατότητας να εκτελεί περισσότερο πολύπλοκους υπολογισμούς από ότι είναι δυνατόν να γίνουν με τους σύγχρονους υπερυπολογιστές) θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην παράξενη περιοχή της κβαντικής φυσικής στην οποία οι συνηθισμένοι κανόνες της κλασικής φυσικής δεν εφαρμόζονται.
Ενώ οι σημερινοί υπολογιστές μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορία ως δυαδικά ψηφία – είτε ως ένα, είτε ως μηδέν – ένας κβαντικός υπολογιστής θα χρησιμοποιούσε «qubits» στα οποία ένα ξεχωριστό ψηφίο πληροφορίας μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχει σε πολλαπλές καταστάσεις. Αυτά τα «qubits» θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή ατόμων, φωτονίων, ηλεκτρονίων, ή ακόμη ως μια μεμονωμένη θεμελιώδη ιδιότητα ενός σωματιδίου και θα αύξαναν εκθετικά τον αριθμό των υπολογισμών που θα μπορούσε να εκτελέσει ένα υπολογιστής σε μια στιγμή.
Η ανομοιόμορφη κατανομή των υπερψυχόμενων ατόμων στον τεχνητό κρύσταλλο είναι το κλειδί στην πρόσφατη μελέτη. «Αυτή κάνει την κρίσιμη διαφορά για τη δημιουργία ενός «απολύτως» χωρίς απώλειες και αναδιαμορφωνόμενου κβαντικού μετα-υλικού» είπε ο Pankaj K. Jha, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (UC Berkeley), επιτρέποντας την οπτική δομή του τεχνητού κρυστάλλου να αναδιαμορφώνεται από μια [μορφή] ανοιχτής γεωμετρίας (με σχήμα υπερβολής) σε μια κλειστής (ελλειπτική) στην ίδια συχνότητα και με υπερταχύ χρονισμό. Αυτή η ελεγχόμενη αλλαγή σχήματος μεταβάλλει δραματικά την ταχύτητα στην οποία ένα άτομο «διερεύνησης», στον τεχνητό κρύσταλλο, απελευθερώνει ένα φωτόνιο.Διαβάστε περισσότερα:
http://egno.gr/2016/05/epistimones-pragmatopoioun-simantiko-alma-pros-tin-katefthinsi-enos-teloiou-kvantikou-meta-ilikou-meros-2/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου