Το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης υπογράφηκε στις 23/8 του ‘39. Βερολίνο και Μόσχα έγιναν σύμμαχοι για 22 μήνες, μέχρι τις 22 Ιουνίου του 1941, οπότε η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση.
Το μυστικό πρωτόκολλο του Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ προέβλεπε τον διαμελισμό της Πολωνίας, την προσάρτηση Λετονίας και Εσθονίας στην ΕΣΣΔ και της Λιθουανίας στη Γερμανία. Προέβλεπε επίσης την ένταξη Φινλανδίας, Βεσαραβίας και βόρειας Βουκοβίνας στην σοβιετική σφαίρα επιρροής. Μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή του Συμφώνου από τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης Ρίμπεντροπ και Μολότοφ, η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 στην Πολωνία ξεκινώντας τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο εβδομάδες αργότερα σοβιετικά στρατεύματα καταλάμβαναν ανατολικές περιοχές της Πολωνίας.
Οι στόχοι του Χίτλερ με την υπογραφή του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης ήταν σαφείς, πιστεύουν ρώσοι και γερμανοί ιστορικοί. Ανοιχτά παραμένουν πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα του Ιωσήφ Στάλιν. «Το καλοκαίρι του ΄39 η Σοβιετική Ένωση διέθετε την ισχυρότερη χερσαία στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Μπορούσε να ξεκαθαρίσει στον Χίτλερ ότι σε περίπτωση επίθεσης στην Πολωνία την επομένη εκατομμύρια σοβιετικοί στρατιώτες θα μεταφέρονταν στα σύνορα της Πολωνίας. Όμως ο Στάλιν δεν ήθελε να ενοχλήσει τον Χίτλερ, λέει στην DW ο ρώσος συγγραφέας Μαρκ Σολόνιν. Ο γερμανός ιστορικός Γεργκ Γκάντσενμιλερ εξηγεί: «Ο Στάλιν γνώριζε ότι αργά ή γρήγορα η Σοβιετική Ένωση θα δέχονταν επίθεση. Ήξερε το επιχείρημα του Χίτλερ περί “ζωτικού χώρου“. Πίστευε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που η Γερμανία βρίσκονταν σε πόλεμο με της δυτικές δυνάμεις δεν θα άνοιγε δεύτερο μέτωπο προς την Ανατολή. Έτσι, η Σοβιετική Ένωση θα κέρδιζε χρόνο για να προετοιμαστεί καλύτερα για τον επερχόμενο πόλεμο. Ο Στάλιν φοβόταν πάντα μια συμμαχία των καπιταλιστικών χωρών εναντίον του. Στόχος του ήταν συνεπώς ένας πόλεμος μεταξύ των χωρών της Δύσης. Ο πόλεμος αυτός ήταν για εκείνον εγγύηση ασφάλειας και όχι το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ», εκτιμά ο ιστορικός. Διαβάστε περισσότερα:
http://www.capital.gr/story/2092870
https://www.sansimera.gr/articles/969
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/04/blog-post_4667.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου