googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

«Αόρατη πλανητική μάζα» παραμονεύει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος

«Αόρατη πλανητική μάζα» παραμονεύει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος
Ένα μυστηριώδες, αόρατο, πλανητικό αντικείμενο με μάζα κάπου μεταξύ του Άρη και της Γης μπορεί να κρύβεται στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Επιστήμονες στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο (LPL), στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η άγνωστη «πλανητική μάζα» μπορεί να εξηγήσει, γιατί το πεδίο του ηλιακού συστήματος είναι στρεβλό στα εξωτερικά όρια της ζώνης Κάιπερ.
Η Ζώνη του Κάιπερ είναι μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων (KBO) στην περιοχή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος. Είναι ένας δίσκος στο επίπεδο της κίνησης των πλανητών και σε απόσταση από 30 μέχρι 50 περίπου αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο.
Αποτελείται από δύο ειδών αντικείμενα: μικρά σώματα, παρόμοια με τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και πυρήνες κομητών.
Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πάνω στο ίδιο πεδίο, αλλά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από την ερευνητική ομάδα, τα πιο μακρινά αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ φαίνεται να παρεκκλίνουν από αυτό κατά περίπου οκτώ βαθμούς.
Αυτό δείχνει ότι κάτι άγνωστο επηρεάζει με αρνητικό τρόπο το μέσο τροχιακό επίπεδο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.
«Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αόρατη μάζα», λέει η Kat Volk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαζόταν κάτι τόσο ογκώδες όσο ο Άρης για να προκαλέσει τη στρέβλωση που μετρήσαμε».
Οι γωνίες κλίσης των τροχιακών πεδίων, άνω των 600 αντικειμένων, στη ζώνη Κάιπερ, αναλύθηκαν για τη μελέτη.
«Αναμένουμε ότι κάθε μία από τις τροχιακές κλίσεις των KBO, να είναι σε διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά κατά μέσο όρο, θα πρέπει να δείχνει κάθετα προς το επίπεδο που καθορίζεται από τον ήλιο και τους μεγάλους πλανήτες», δήλωσε η Volk.
Εκτός αυτών, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο στατιστικού λάθους, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις αυτό αντιστοιχεί στο 2%.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.protothema.gr/environment/article/691155/aorati-planitiki-maza-paramoneuei-sta-exoterika-oria-tou-iliakou-mas-sustimatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: