Το περιστατικό με την «εξαφάνιση» της κυρίας Ειρήνης της Κινάρου και η άμεση από πλευράς πολιτείας, κινητοποίηση, μέχρι να εντοπιστεί τελικά σώα και να επιβεβαιωθεί το ευτυχές σενάριο ότι η διακοπή της επικοινωνίας της οφειλόταν σε βλάβη των τηλεπικοινωνιών στο νησί, εκτός από την ευαισθησία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, καταδεικνύει δύο εξίσου σοβαρά ζητήματα:
αφενός τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο
και αφετέρου το, από άποψη εθνικής σημασίας, σοβαρό θέμα της κατοίκησης των μικρών ακριτικών νησιών, όπως η Κίναρος, από πολίτες σαν την κυρά Ρηνιώ, που απολύτως συνειδητά επιλέγουν να «φυλάττουν Θερμοπύλες».
Σε ό,τι αφορά στην κατοίκηση τέτοιων νησιών η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει στους πολίτες, που δύναται να κατοικήσουν ή που κατοικούν ήδη εκεί, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Οφείλει να τους παρέχει τα μέσα, αλλά και τρόπους διευκόλυνσης της καθημερινότητάς τους, έτσι ώστε να νιώθουν τη φροντίδα μιας συντεταγμένης πολιτείας, που δεν τους εγκαταλείπει, δεν τους βάζει εμπόδια, αλλά στέκεται δίπλα τους, αρωγός στην απόφασή τους, να δώσουν ζωή στις ακριτικές νησίδες του Αιγαίου μας.
Είναι τεράστιας εθνικής σημασίας ζήτημα, η ύπαρξη κατοίκων, σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Μπορεί ωστόσο να μην είναι όλα τα νησιά μας Κίναρος, αλλά οι κάτοικοι σε όλα σχεδόν τα μικρά νησιά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, κυρίως το χειμώνα, που τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται.
Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς, βιώσαμε την ουσιαστική κατάργηση και διαγραφή της έννοιας της νησιωτικότητας.
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου