Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό γρίπης στην Ελλάδα! Η μάχη και η τελική επικράτηση του κορωνοϊού
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που υπήρχε το περασμένο φθινόπωρο όσον αφορά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ήταν η πιθανή χρονική σύμπτωση της πανδημίας και ειδικότερα της νόσου covid-19 με την επέλαση της γρίπης η οποία στη χώρα μας παρατηρείται το τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος. Ο φόβος είχε να κάνει τόσο με τα συγγενή συμπτώματα των δύο ιώσεων, κάτι που θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη διαχείριση της πανδημίας, όσο και με την περαιτέρω επιβάρυνση των υγειονομικών δομών, ακόμη και των ιδιωτικών ιατρείων.
Τελικά, οι φόβοι αυτοί αποδείχθηκαν ευτυχώς, παντελώς αβάσιμοι. Ο λόγος είναι ότι στη μάχη μεταξύ των δύο ιών, του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και αυτού της γρίπης, επιβεβαιώθηκε ο νόμος της φύσης, καθώς ο ισχυρότερος επικράτησε, εξαφανίζοντας πλήρως τον ασθενέστερο. Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό γρίπης στην Ελλάδα, ενώ απειροελάχιστος είναι ο αριθμός κάποιων σποραδικών κρουσμάτων παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει στην Voria.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Γεωργία Γκιούλα, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο εδρεύει στο εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, δεν εντόπισε ούτε ένα θετικό δείγμα γρίπης. "Το ίδιο συνέβη και με το Ινστιτούτο Παστέρ, ενώ και παγκοσμίως, τα περιστατικά είναι ελάχιστα". Όπως επισημαίνει η ίδια "αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Δεν υπήρξε άλλη χρονιά που να μην είχαμε θετικά δείγματα και μάλιστα, ορισμένες φορές, με περισσότερα του ενός στελέχη. Κάθε χρόνο ελέγχουμε περίπου χίλια δείγματα από τα οποία το 30% με 35% βγαίνουν θετικά. Φέτος δεν βρήκαμε απολύτως κανένα".
Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα η γρίπη είχε παρουσιάσει κάμψη και πέρυσι καθώς, το κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της η πανδημία και είχε επιβληθεί και το πρώτο lockdown. Εξηγώντας την εξαφάνιση της γρίπης η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής του ΑΠΘ την αποδίδει στα μέτρα προστασίας για την πανδημία, τη χρήση της μάσκας και των αποστάσεων, αλλά και στο παρατεταμένο lockdown, από τον Νοέμβριο έως και τώρα. "Έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι τα σχολεία, τα οποία ευνοούν τη μετάδοση της γρίπης, παρέμειναν κλειστά".
Κανένα περιστατικό γρίπης δεν αντιμετώπισε φέτος η παθολόγος Πέγκυ Μελίδου. "Δεν θυμάμαι ανάλογο προηγούμενο", σημειώνει. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι "εκτός της γρίπης και άλλοι ιοί, αναπνευστικοί κυρίως, αλλά όχι μόνον, έχουν επίσης εξαφανιστεί φέτος. Θυμάμαι μόνον τρία περιστατικά με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από τα οποία, μάλιστα, τα δύο αποδείχθηκε ότι σχετίζονταν με τον κορωνοϊό". Η κυρία Μελίδου αναφέρει, ωστόσο, ότι πέρα από τις παράπλευρες... οφέλειες της πανδημίας, υπάρχουν και επιπτώσεις. "Βλέπουμε να αυξάνονται άλλου είδους παθήσεις όπως για παράδειγμα η υπέρταση, κι αυτό οφείλεται κυρίως στο άγχος που έχει προκληθεί εξ αιτίας της πανδημίας".
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλήρης εξαφάνιση της γρίπης έγινε αισθητή και στα φαρμακεία. Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης "όλα τα σκευάσματα τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση της γρίπης, όπως σιρόπια, σπρέι, καραμέλες κ.ά. έμειναν αδιάθετα στα ράφια. Τα περισσότερα απ' αυτά λήγουν οπότε θα πεταχτούν".
Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι "πέρα από τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία και το lockdown, στην εξαφάνιση της γρίπης συνετέλεσε και το αυξημένο ποσοστό των εμβολιασθέντων. "Φέτος έγιναν περίπου τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί με αντιγριπικό εμβόλιο, έναντι τριών που είχαν γίνει πέρυσι".
Αναφερόμενη στο θέμα των εμβολιασμών κατά της γρίπης η κ. Γκιούλα επισημαίνει και μία ακόμη παράμετρο η οποία αφορά τον επόμενο χειμώνα. "Οι προδιαγραφές του αντιγριπικού εμβολίου καθορίζονται ανάλογα με τα στελέχη της γρίπης τα οποία εντοπίζονται τον προηγούμενο χρόνο. Φέτος, όμως, δεν είχαμε κανένα απολύτως δείγμα. Έτσι, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα κατά πόσο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου το οποίο θα γίνει από το φθινόπωρο θα μπορεί να έχει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα".
https://www.voria.gr/article/eklise-i-periodos-tis-gripis-choris-oute-ena-peristatiko-panelladika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου