googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η μείωση των φόρων στην εργασία το «κλειδί» για το πακέτο Πισσαρίδη

Η επόμενη ημέρα της χώρας συνδέεται άμεσα με την φορολογική μεταρρύθμιση. Καμία σοβαρή στροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει αν δεν μειωθούν τα βάρη στην μισθωτή εργασία. Κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να προτιμήσει την Ελλάδα αν δεν ελαττωθούν οι συντελεστές στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην λογική αυτή στηρίζονται οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για τον επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος, κεφάλαιο που – όχι τυχαία- καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του πακέτου των 151 σελίδων το οποίο αυτή παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό.
Η μείωση των φόρων στην εργασία αποτελεί το «κλειδί» για το σχέδιο Πισσαρίδη. Σε μια κλειστή οικονομία σαν την ελληνική, υπερρυθμισμένη, εσωστρεφή, με χαμηλή παραγωγικότητα και μεγάλη παραοικονομία, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν μειωθούν πρώτα οι φόροι, ειδικά εκείνοι στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.
Σήμερα το άθροισμα της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος συν οι ασφαλιστικές εισφορές, βρίσκεται στο 32% για τα χαμηλά εισοδήματα έως τα 12.500 ευρώ μεικτά. Δηλαδή στα 100 ευρώ του μισθολογικού κόστους ενός εργαζόμενου, τα 32 καταλήγουν στο κράτος.
Εκεί που η κατάσταση αλλάζει επί τα χείρω και η πρόσληψη ενός εργαζομένου με υψηλές δεξιότητες καθίσταται για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση υπόθεση σχεδόν απαγορευτική αφορά στην κατηγορία των μεσαίων εισοδημάτων και άνω.
Για 25.000 ευρώ μεικτό εισόδημα η φορολογία είναι 45%, για 30.000 ευρώ ανεβαίνει στο 55%, για 50.000 ευρώ το κράτος κρατά το 61% και για 60.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάσσεται στο 67%.
Διαβάτε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: