Σαν σήμερα 10 Ιουνίου του 1836 πέθανε στη Μασσαλία ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ. Ο «Νεύτων του Ηλεκτρομαγνητισμού», όπως τον αποκαλούν τιμητικά οι συμπατριώτες του στη Γαλλία, βάλθηκε να αποκαλύψει τα μυστικά του ηλεκτρομαγνητισμού, και έγινε έτσι ένας από τους κύριους θεμελιωτές της θεωρίας που άλλαξε κι αυτή με τον τρόπο της τον κόσμο. Ο φυσικός και μαθηματικός συγχρόνως, υπήρξε ο πρώτος που έδωσε έναν περιεκτικό και μέχρι και σήμερα αποδεκτό ορισμό για το ηλεκτρικό ρεύμα και εκείνος φυσικά που διαχώρισε για πρώτη φορά τις έννοιες «ηλεκτρικό ρεύμα» και «ηλεκτρική τάση».
Καθιέρωσε το ηλεκτρόμετρο ως «μετρητή τάσεων» και όρισε ως συνέπειες του ηλεκτρικού ρεύματος τα χημικά και τα μαγνητικά φαινόμενα που το συνοδεύουν. Το 1820 διατύπωσε την ηλεκτροδυναμική θεωρία του για την αλληλεπίδραση αγωγών που διαρρέονται από ηλεκτρικά ρεύματα, ενώ μαζί με τον Ζακ Μπαμπινέ πρότεινε το 1822 την κατασκευή του ηλεκτρομαγνητικού τηλέγραφου.
Ήταν τον Αύγουστο του 1820 στην Κοπεγχάγη όταν ο Hans Christian Oersted πραγματοποίησε το κρίσιμο πείραμα που θα οδηγούσε στον γάμο του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό και με ένα σύντομο σημείωμα (γραμμένο στα λατινικά) ανακοίνωσε το χαρμόσυνο γεγονός. Το μήνυμα για το πείραμα κατέφτασε στο Παρίσι μία εβδομάδα αργότερα και ανέβασε κατακόρυφα το ενδιαφέρον των γάλλων ερευνητών, με τους επιφανέστερους επιστήμονες της χώρας να προχωρούν σε παραπέρα πειραματικές έρευνες πάνω στην αλληλεπίδραση ηλεκτρικών ρευμάτων και μαγνητών, αναζητώντας τόσο τη θεωρητική θεμελίωση του ηλεκτρομαγνητικού φαινόμενου όσο τις πρακτικές εφαρμογές που υποσχόταν η νέα αυτή ανακάλυψη.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του γαλλικού εγχειρήματος δεν ήταν άλλος από τον Αντρέ Μαρί Αμπέρ, έναν 45χρονος φυσικός με ιδιαίτερη μαθηματική κατάρτιση αλλά και ικανότατο πειραματιστή, που τέθηκε κατά κάποιον τρόπο επικεφαλής. Ο Αμπέρ δραστηριοποιήθηκε τόσο πειραματικά όσο και θεωρητικά και μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποίησε 4 αποφασιστικά πειράματα, με τα οποία όχι μόνο απέδειξε την αλληλεπίδραση ηλεκτρισμού και μαγνητισμού αλλά κατάφερε να μετρήσει και την αντίστοιχη δύναμη!
Πέρα όμως από φαντασία και εργαστηριακή επιδεξιότητα, ο Αμπέρ διέθετε και στιβαρή μαθηματική σκευή, καταφέρνοντας μέσα από αυστηρούς μαθηματικούς υπολογισμούς να καταλήξει σε μια εξίσωση για την ασκούμενη δύναμη, διατυπώνοντας τον νόμο που περιγράφει το μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρου αγωγού: ο «Νόμος του Αμπέρ» περιλαμβάνεται στους 4 Θεμελιώδεις Νόμους του Ηλεκτρομαγνητισμού.
Πολλές δεκαετίες αργότερα, το όνομά του δόθηκε τιμητικά στη μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, το Αμπέρ, αλλά και στο αντίστοιχο όργανο, το αμπερόμετρο…
Διαβάστε περισσότερα: http://physics4u.gr/blog/andr-marie-ampre-1775-1836/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου