Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Houston(UH) ανακοίνωσαν μια νέα μέθοδο για την πρόκληση υπεραγωγιμότητας σε μη-υπεραγώγιμα υλικά, επιδεικνύοντας μια ιδέα που προτάθηκε πριν από δεκαετίες, αλλά που ποτέ δεν δοκιμάστηκε. Η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των γνωστών υπεραγώγιμων υλικών, δείχνοντας ένα νέο τρόπο για τη βελτίωση της εμπορικής βιωσιμότητας των υπεραγωγών, δήλωσε ο Paul C.W. Chu, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο για την Υπεραγωγιμότητα του Τέξας, στο UH (TcSUH) και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης με την οποία παρουσιάζεται η εργασία, στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
«Η υπεραγωγιμότητα χρησιμοποιείται σε πολλά πράγματα, από τα οποία η MRI (Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού), [που στην Ελλάδα γνωστότερη ως Μαγνητική Τομογραφία], είναι η πλέον γνωστή», είπε ο Chu. Όμως αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες υγείας. Οι εξοπλισμοί και άλλα πεδία παραμένουν ακριβά, εν μέρει επειδή απαιτούν ακριβό σύστημα ψύξης, το οποίο έχει περιορίσει την ευρεία υιοθέτησή της τεχνολογίας αυτής.
Η έρευνα – παρουσιάζοντας μια νέα μέθοδο που εκμεταλλεύεται τη συγκρότηση των διεπαφών για να επάγει υπεραγωγιμότητα σε μη-υπεραγώγιμες ενώσεις αρσενιούχου σιδηρο-ασβεστίου (CaFe2As2) – προσφέρει μια νέα προσέγγιση για να βρεθούν υπεραγωγοί που λειτουργούν σε «υψηλότερες» θερμοκρασίες. Τα υπεραγώγιμα υλικά άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς αντίσταση, ενώ τα συνηθισμένα αγώγιμα υλικά χάνουν έως και 10% της ενέργειας μεταξύ της παραγωγού πηγής και του τελικού χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεραγωγοί θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να παρέχουν περισσότερο ηλεκτρισμό χωρίς να αυξήσουν το ποσό του καυσίμου που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα:
http://egno.gr/2016/11/iperagogimotita-ilika-fisikoi-dimiourgoun-iperagogimotita-se-mi-iperagogima-ilika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου