Ο Ουρανός δεν είναι γνωστός ως ένας από τους πιο φωτεινούς πλανήτες καθώς βρίσκεται πολύ μακριά από την Γη, είναι ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο και απέχει απ' αυτόν 2.870.600.000 χλμ. Είναι δε ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης σε μέγεθος. Ανήκει κι αυτός στους αέριους γίγαντες και έχει πολύ αραιή μάζα. Στη σύστασή του εκτός από ήλιο και υδρογόνο έχει και μεθάνιο. Εξ αιτίας του μεθανίου έχει αυτό το γαλαζοπράσινο χρώμα. Είναι πολύ κρύος αφού έχει θερμοκρασία -200 βαθμούς Κελσίου, και γι' αυτό λέγεται και παγωμένος γίγαντας.
..............................................................
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν τον Ουρανό να εκπέμπει ακτίνες Χ; Η απάντηση είναι κυρίως ο Ήλιος και αυτό το συμπεραίνουμε από την παρόμοια συμπεριφορά του Δία και του Κρόνου, όπως η ατμόσφαιρα της Γης αντανακλά το φως του Ήλιου. Ωστόσο δεν είναι όλες οι ακτίνες Χ αποτέλεσμα αντανάκλασης και οι επιστήμονες θεωρούν πως υπάρχει παρούσα τουλάχιστον μία πηγή ακτινών Χ.
Μία πιθανότητα είναι οι ίδιοι οι δακτύλιοι να παράγουν ακτίνες Χ, κάτι που ισχύει και για τον Κρόνο. Ο Ουρανός είναι περιτριγυρισμένος από φορτισμένα σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Μία ακόμα πιθανότητα είναι πως μερικές ακτίνες Χ προέρχονται από τα σέλας του Ουρανού, ένα φαινόμενο που έχει ήδη παρατηρηθεί στον πλανήτη σε διαφορετικά μήκη φωτός.
Διαβάστε περισσότερα: https://www.liberal.gr/apopsi/anakalupsi-deichnei-oti-o-planitis-ouranos-ekpempei-aktines-ch/368090
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου