Περίπου το 90% των παγκόσμιων ορυχείων λιθίου ελέγχεται αυτή τη στιγμή από κινεζικά συμφέροντα, γεγονός που καθιστά τη χώρα κυρίαρχο παίκτη στην αγορά των μπαταριών ιόντων λιθίου. Αυτή η συγκέντρωση εξηγεί τις έντονες προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά. Ενδεικτικό της σημασίας της αγοράς μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες είναι όλο και πιο απαραίτητες λόγω της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι ότι συνολική της αξία αγγίζει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπου η αποθήκευση ενέργειας καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη για τα ηλεκτρικά δίκτυα, μια γερμανική καινοτομία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα. Πρόκειται για την πρώτη οργανική μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία αντί για λίθιο και σπάνιες γαίες, χρησιμοποιεί άνθρακα και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία νερό. Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα Γερμανών επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του Dr. Peter Geigle, οι οποίοι το 2011 ξεκίνησαν να ερευνούν τις βασικές αρχές της οργανικής μπαταρίας. Η επιστημονική αυτή έρευνα οδήγησε το 2014 στη δημιουργία της εταιρείας CMBlu Energy AG, η οποία το 2018 ανέπτυξε τον πρώτο υψηλής απόδοσης οργανικό ηλεκτρολύτη.
Διαβάστε περισσότερα: https://energypress.gr/news/cmblu-i-germaniki-etaireia-poy-tha-ftiaxei-stin-ellada-proto-ergostasio-mpatarion-apothikeysis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου