googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αλυκή Τιγκακίου - Κω η πρόταση του WWF

Γιώργος Κατσαδωράκης
Επιστημονικός Σύμβουλος WWF Ελλάς
τηλ. 6974667413

15/7/05
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια πρώτη – και όχι αναγκαστικά εξαντλητική, οριστική και δεσμευτική- διατύπωση της άποψης του WWF Ελλάς σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας της Αλυκής της Κω. Μια εκδοχή των απόψεων αυτών κατατέθηκε γραπτώς και στον Δημο Δικαίου

Στα πλαίσια της αμοιβαίας προσπάθειας του Δήμου Δικαίου και του WWF Ελλάς να εξευρεθούν λύσεις για την Αλυκή Τιγκακίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δρα Γιώργου Κατσαδωράκη, επιστημονικού συμβούλου του WWF Ελλάς, στο δήμο Δικαίου (21/6/2005), είχε συμφωνηθεί ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η οργάνωση ώστε να βοηθήσει στην πρόοδο της επίλυσης στη φάση αυτή θα ήταν να διερευνήσει το εξής θέμα : Ποιες είναι εκείνες οι ενέργειες-διαχειριστικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν στην Αλυκή, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του περιβάλλοντος και χωρίς να βρίσκονται σε αντίθεση με το ΠΔ 1024/98.

Είχε υποτεθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρεία κοινωνική αποδοχή των παρεμβάσεων αυτών που θα επέτρεπε την πραγματοποιήσή τους για το καλό του περιβάλλοντος της περιοχής. Η δε παρουσία και διαμεσολάβηση του WWF Ελλάς στην περιοχή θα αποτελούσε εγγύηση ακόμη και στους πιο καχύποπτους πολίτες ότι όλα θα γίνονταν με τον συμφωνημένο τρόπο και υπό άριστες για το περιβάλλον συνθήκες.

Προθυμοποιηθήκαμε λοιπόν ως WWF Ελλάς να παράξουμε μια σύντομη έκθεση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πείσει κάθε ενδιαφερόμενο ότι για τη σωτηρία της Αλυκής απαιτούνται διαχειριστικές παρεμβάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τον στόχο του ΠΔ 1024/98, δηλαδή την απόλυτη προστασία και διατήρηση της ακεραιότητας του περιβάλλοντος της Αλυκής.

Όπως ήταν φυσικό ξεκινήσαμε από την μοναδική σχετική μελέτη που γνωρίζαμε ότι υπάρχει για την περιοχή, δηλαδή τη μελέτη : : «Γεωργιάδης, Θ. (επιστ. υπεύθυνος). 2001. Οικολογική έρευνα και διαχείριση των περιοχών Αλυκής και όρους Δικαίου της νήσου Κω», (εφεξής «μελέτη Γεωργιάδη»), την οποία μελετήσαμε με μεγάλη προσοχή όπως και το Προεδρικό Διάταγμα 1024/98.

Τα συμπεράσματά μας εν συντομία είναι τα εξής :

1. Η μελέτη Γεωργιάδη προτείνει ολοκληρωμένα σενάρια λύσεων που, αν εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν στην εν μέρει αποκατάσταση και ανασύσταση του οικοσυστήματος και ενδεχομένως θα εξασφάλιζαν επιτυχώς την προστασία των πολύτιμων φυσικών του στοιχείων αλλά και την προσαρμογή του στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες.. Παρόλα αυτά, κανένα από τα τρία προτεινόμενα σενάρια για την υδατική δίαιτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν τροποποιηθεί το ΠΔ 1024/98, διότι προβλέπει χωματουργικές παρεμβάσεις μέσα στην περιοχή απολύτου προστασίας.

2. Προκειμένου να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μελέτη θα ήταν αναγκαία η νομική διαδικασία τροποποίησης του ΠΔ 1024/98. Όμως η ίδια η μελέτη δεν περιέχει σχετικές με τη διαδικασία αυτήν προτάσεις.

3. Για τους παραπάνω λόγους δεν βλέπουμε πώς είναι νομικά δυνατή η κίνηση κάποιας διαδικασίας ώστε να προχωρήσει ο δήμος στη σύννομη υλοποίηση των προτάσεων της μελέτης, όπως θα ήταν το φυσικό μιας και η μελέτη αυτή ήταν παραγγελία του δήμου, ώστε να μπορεί αυτόματα να βασίσει επάνω της προγράμματα υλοποίησης.

4. Τα κύρια ζητήματα που διέπουν και βρίσκονται στη βάση οποιασδήποτε προσπάθειας αποκατάστασης του υγροτόπου είναι η υδατική δίαιτα, το υδρολογικό ισοζύγιο και η διαχείριση των γλυκών και αλμυρών νερών. Τονίζουμε με έμφαση το γεγονός ότι τα θέματα ανασύστασης και αποκατάστασης υγροτόπων είναι πολύ ευαίσθητα και έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Κάθε ξεκίνημα θα πρέπει να βασιστεί σε μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις και επιλογές· για παράδειγμα : σε ποια κατάσταση θέλουμε να επαναφέρουμε τον υγρότοπο; Όπως ήταν το 1970; το 1940; το 1920; ή το 1850; Πόσο γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούσαν τότε; Πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες γύρω από τον υγρότοπο και οι ανάγκες της κοινωνίας; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να ανασυστήσουμε ένα υγρότοπο και να διατηρήσουμε αναλλοίωτες όλες του τις αξίες και λειτουργίες; Η απάντηση των ερωτημάτων αυτών δεν είναι εύκολη και οι τελικές επιλογές εμπεριέχουν αβεβαιότητες. Αν οι πολίτες -και οι αρχές-δεν κατανοήσουν ικανοποιητικά αυτά τα θέματα δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί η καχυποψία και η αντίδραση. Για τη διάδοση της κατανόησης των θεμάτων αυτών από τους πολίτες απαιτείται συστηματική ενημέρωση από κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να εκλαϊκεύουν την επιστημονική γνώση και να την κάνουν προσιτή και κατανοητή στο κοινό, χωρίς να χάνει την ακρίβειά της.

5. Παρόλα αυτά, εντοπίσαμε μια σειρά θεμάτων για τα οποία μπορούν να σχεδιαστούν και προγραμματιστούν παρεμβάσεις. Τα έργα που προτείνουμε είναι αποτέλεσμα κοινής λογικής και όχι μόνο θα κάνουν καλό στο περιβάλλον της Αλυκής, αλλά πιστεύουμε ότι θα τύχουν και ευρείας συναίνεσης, ενώ προφανώς δεν αντιτίθενται στα κελεύσματα του 1024/98, άρα και δεν θα υπάρχει και νομικό έρεισμα σε κανένα κακόπιστο ώστε να τους αντιτεθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι αν επιτευχθεί συναίνεση και επιτυχής διεκπεραίωση των θεμάτων αυτών με συνεργασία δήμου και πολιτών, θα έχει πλέον ανοίξει οριστικά ο δρόμος και για δραστικότερες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη προστασία, αποκατάσταση και αξιοποίηση της Αλυκής:

Ενδεικτικά τα θέματα αυτά είναι:

5.1.Δράσεις καθαρισμού & απομάκρυνσης στερεών απορριμμάτων.
5.2.Απομάκρυνση παράνομων τσιμέντινων κατασκευών.
5.3 Απομάκρυνση άλλων παράνομων κτιρίων (π.χ. μαντριών, επεκτάσεων, κλπ)
5.4 Σταμάτημα & αποτροπή νέων παράνομων κατασκευών και επεκτάσεων
5.5 «Νοικοκύρεμα» περιοχής αμμοθινών με μικρά, ελαφρά έργα
5.6 Επιτήρηση ώστε να τηρείται η απαγόρευση εισόδου οχημάτων (δίτροχων και τετράτροχων εκτός δρόμου) στις περιοχές που απαγορεύεται.
5.7 Αποτροπή της ρύπανσης από ελαιοτριβεία και οποιονδήποτε άλλον ρυπαίνοντα
5.8 Σταμάτημα των δράσεων εισαγωγής θαλασσινού νερού
5.9 Καθάρισμα περιμετρικού καναλιού ώστε να διευκολύνεται η εκροή των γλυκών νερών στη θάλασσα[1]
5.10 Έλεγχος των κουνουπιών μέσω συστηματικής καταπολέμησής τους
5.11 Δημιουργία άτυπου Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας (νομαρχία, δασαρχείο, Επαρχείο, κλπ), επαγγελματικών οργανώσεων και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η λειτουργία ενός τέτοιου οργάνου πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην καλλιέργεια διαλόγου και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, αλλά κυρίως στην εμπέδωση και διάδοση κλίματος στοιχειώδους αλληλοκατανόησης και τελικώς αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

6. Οι δράσεις 1, 2, 3, 5,6, 7, 9, θα ήταν εντελώς εφικτό αλλά και επιθυμητό να γίνουν μέσα από συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Δικαίου και οργανώσεων ενεργών πολιτών του νησιού που δεν φαίνεται να λείπουν. Ο «Φορέας Διαχείρισης», που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όργανο συντεταγμένου διαλόγου, ένα μέσο που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθότητα των επιλογών, θα επέβλεπε την εφαρμογή των δράσεων και θα εξασφάλιζε την αρμονική συνεργασία. Αν χρειαστεί, η αρμονική λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί και μέσω της συμμετοχής του WWF Ελλάς, αν αυτό γίνει δεκτό τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από τις τοπικές οργανώσεις των πολιτών και αν εξευρεθούν τρόποι επίλυσης πρακτικών προβλημάτων (κόστη μετακινήσεων, κλπ). Το WWF Ελλάς έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία του στην επί τόπου διαχείριση προστατευτέων περιοχών και στην εξασφάλιση και διευκόλυνση συμμετοχικών διαδικασιών. Έτσι, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν με τον ίδιο τρόπο τα υφιστάμενα προβλήματα και τις διαθέσιμες προτάσεις, θα έβρισκαν κοινό τόπο και θα προχωρούσαν βήμα – βήμα στην υλοποίησή τους. Εξάλλου, το WWF Ελλάς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την συνεχή παροχή τεχνογνωσίας και τη μη διακοπή του διαλόγου.

Είναι απολύτως οφθαλμοφανές για μας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η λυδία λίθος για την διευθέτηση των προβλημάτων της Αλυκής είναι η βαθμιαία ανάπτυξη στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τοπικής διοίκησης και πολιτών, που θα εξασφαλιστεί από τον διάλογο σε διαδικασίες συμμετοχικής εξεύρεσης λύσεων και τέλος θα οδηγηθούμε στη συμμετοχική διαχείριση. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία: ο δήμος να εξασφαλίσει βέλτιστη δημοσιότητα και εικόνα διότι τέτοιες διαδικασίες αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι το ζητούμενο απανταχού της Ευρώπης. Θα μπορούσε ο δήμος Δικαίου να αποτελέσει πανελλαδικό παράδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει και τη λύση των περιβαλλοντικών του προβλημάτων. Σε περίπτωση που προωθηθούν τέτοιες λύσεις το WWF Ελλάς θα ήταν διατεθειμένο να βοηθήσει με το έμπειρο προσωπικό του στην οργάνωση και το σχεδιασμό ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο λύσης το οποίο φαίνεται πως σκέπτεται σοβαρά και ο Δήμος Δικαίου και διάφοροι πολίτες και οργανώσεις πολιτών. Το σενάριο τούτο προβλέπει την προκήρυξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, σύμφωνα με τον νόμο 1650/86, η οποία θα προτείνει νέα ζώνωση χρήσεων και η οποία θα καταλήγει σε πρόταση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα τροποποιεί το ΠΔ 1024/98.
Το σενάριο αυτό είναι επίσης ένα εφικτό σενάριο, αλλά το WWF Ελλάς απλώς εξέφρασε τους φόβους ότι μέχρι η όλη διαδικασία να έρθει σε αίσιο πέρας, είναι πιθανό να παρεμβληθεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η εγκατάλειψη, η ανοχή και οι αυθαιρεσίες θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

[1] Γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός του περιμετρικού καναλιού βρίσκεται σε αντίθεση με τις προτάσεις της μελέτης Γεωργιάδη, αλλά στην παρούσα φάση κρίνουμε ότι αποτελεί αναγκαία ενέργεια που θα διασφαλίσει την Αλυκή μέχρι να εξευρεθεί η τελική λύση.

Το ακίνητο της ΑΒΙΚΩ και η τακτική της Αγροτικής Τράπεζας

Κως, 17/06/2009

ΠΡΟΣ

κ. Βαγγέλη Παναγόπουλο, Διευθυντή «Ελευθεροτυπίας»

κα Χαρά Τζαναβάρα, υπεύθυνη ΥΠΕΧΩΔΕ

κ. Γιώργο Σταματόπουλο

Αγαπητή Ελευθεροτυπία,

Με την επιστολή αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας σε κεντρική παραλιακή περιοχή της πόλης της Κω και να διατυπώσουμε την πρόθεσή μας να διακόψουμε κάθε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα, καθώς κρίνουμε ότι δεν σέβεται το νησί της Κω και τους κατοίκους του και λειτουργεί εις βάρος των ευρύτερων συμφερόντων της κωακής κοινωνίας.

Πριν από λίγα χρόνια και μετά από επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες οι κάτοικοι του νησιού της Κω στην πόλη και στα χωριά κατάφεραν να σώσουν από εκποίηση και κατεδάφιση τα κτήρια του Οινοποιείου και του εργοστασίου τοματοπολτού της ΑΒΙΚΩ, που βρίσκονταν στην κυριότητα της Αγροτικής Τράπεζας.

Τα κτήρια, που, σημειωτέον, βρίσκονται σε κεντρικό παραλιακό σημείο της πόλης, κρίθηκαν, σε πρώτη φάση όλα, διατηρητέα από την επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως μνημεία της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σκοπό να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Κω. Σε δεύτερη φάση, και μετά από αλλαγή της σύνθεσής της, η παραπάνω επιτροπή κατέληξε στον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέου του νεότερου τμήματος του κτηρίου της ΑΒΙΚΩ.

Συνέπεια αυτών των κινήσεων ήταν, μετά από συμφωνία της ΑΤΕ με τον Δήμο της Κω, να καταλήξουν σε αυτόν τα κτήρια που κρίθηκαν ως διατηρητέα, ενώ το υπόλοιπο παρέμεινε στην ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας.

Σήμερα, η Αγροτική Τράπεζα, προκαλεί την αγανάκτηση όλων των κώων βγάζοντας κρυφά «στο σφυρί» το κομμάτι αυτό, αδιαφορώντας για την αναστάτωση που, λόγω της μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας των κτηρίων, δημιουργεί στο λαό του νησιού, με ορατό τον κίνδυνο της βίαιης αλλοίωσης της περιοχής και του κέντρου της πόλης.

Επιμένουμε, στην ψυχρή - οικονομικού χαρακτήρα - λογική της Αγροτικής Τράπεζας να αντιτάσσουμε την αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη των κοινωνικών αξιών και της κοινωνικής συνοχής.

Θεωρούμε ότι η διοίκηση της τράπεζας όφειλε να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και να προωθήσει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να περιέλθει και αυτό στην ιδιοκτησία του Δήμου ή του Δημοσίου.

Ελπίζουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η διοίκηση της ΑΤΕ θα αναλογιστεί την κοινωνική πρόκληση και θα προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Νίκος Αρμπιλιάς, τραγουδοποιός

Κώστας Κογιόπουλος, ψυχίατρος

Θρασύβουλος Παπαγγελής, εκπαιδευτικός

Φίλιππος Παπανικολάου, εκπαιδευτικός

Γιώργος Χαρτοφίλης, εκπαιδευτικός

Μηνάς Χατζηαντωνίου, εκπαιδευτικός

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κως, Αύγουστος 2004


Για την αντιμετώπιση του οξύτατου τουριστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Κω απαιτούνται πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις:

· Σταθεροποίηση της σχέσης προσφοράς και ζήτησης κλινών με απαγόρευση εγκατάστασης νέων κλινών κάθε κατηγορίας και είδους για μια πενταετία. Χορήγηση αυξημένου κατά 20 % για επιχειρήσεις που αναπτύσσονται σε γήπεδα μέχρι 8 στρέμματα αποκλειστικά για βελτίωση υποδομών και όχι για αύξηση κλινών. Νομιμοποίηση στεγανών ελαφριών κατασκευών τουριστικών επιχειρήσεων.

· Χρηματοδότηση μελετών προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας του νησιού όσον αφορά τον αριθμό κλινών, την δυνατότητα του υδροφορέα, την διαχείριση των απορριμμάτων και των αστικών λυμάτων. Η ολοκλήρωση των μελετών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση της πενταετίας ώστε με βάση τα συμπεράσματα τους να χαραχθεί η παρά πέρα πορεία.

· Επιθετική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων, με απλούστευση των διαδικασιών, μηχανογραφημένη αξιολόγηση, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, προτιμολόγια κλπ. Ενίσχυση με στάνταρ ποσό ανά κλίνη, βάση κατηγορίας με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Απολογιστικός έλεγχος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

· Προστασία του περιβάλλοντος με εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού, διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στους υγρότοπους Αλυκή και Ψαλιδιού, προώθηση έργων διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων και προστασίας ακτών.

· Προστασία των δημόσιων παραλιακών εκτάσεων και νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της εκποίησης τους, ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην υπάρχουσα υποδομή.

· Εφαρμογή μειωμένων ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών για τις μικρομεσαίες νησιωτικές παραμεθόριες τουριστικές επιχειρήσεις. Αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

· Προώθηση του εσωτερικού τουρισμού με προσφορά ταχείας και οικονομικής θαλάσσιας μεταφοράς προς την Αττική και την Θεσσαλονίκη.

· Αντιμετώπιση του ενεργειακού με διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩ

ΤΟΠΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Μια πρόταση για

Τοπικό Ενεργειακό Σχεδιασμό Περιορισμένων Εκπομπών

«ΤΕΣΠΕ»

Η διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και η ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας στις διεθνείς δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου, μας αφορούν όλους. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες στο μικρόκοσμο μας. Ο τρόπος που παράγουμε ενέργεια στα νησιά μας μπορεί να βελτιωθεί εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων. Μέτρων που θα καταστήσουν εφικτή την επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ και την καλύτερη εκμετάλλευση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει τους παρακάτω άξονες:



1. Εφαρμογή αποδοτικών ενεργειακών πρακτικών.


Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η χάραξη μιας ολοκληρωμένης τοπικής πολιτικής που θα κατευθύνει τους επενδυτές – επιχειρηματίες σε πιο αποδοτικές ενεργειακές εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέρω για εφαρμογές κλιματισμού την χρήση αντλιών θερμότητας με εναλλάκτη εδάφους ή νερού, την διόρθωση του συντελεστή ισχύος (συν) σε όλες τις παροχές επιχειρήσεων, την εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικών συσκευών (ενεργειακή κλάση Α), την ολική εφαρμογή ηλιακών συλλεκτών σε κάθε σπίτι και κάθε τουριστική εγκατάσταση.

2. Μέγεθος Δικτύου


Δυστυχώς η ανάπτυξη εφαρμογών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιορίζεται ασφυκτικά λόγω του μικρού μεγέθους του δικτύου. Η ανάγκη σταθερότητας του δικτύου περιορίζει ουσιαστικά την δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων. Ήδη τα 7,8 Mw έχουν καλυφθεί από το αιολικό πάρκο της Κεφάλου, και το ανάλογο της Λέρου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση 2 MW από την ΔΕΥΑΚ.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση για διατήρηση εγκαταστάσεων συμβατικής ισχύος, που θα χρησιμοποιηθούν ελάχιστα. Η επένδυση σε τέτοια κατεύθυνση μπορεί να περιοριστεί αν εξομαλυνθούν οι αιχμές του δικτύου.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών θα διευρύνει τα περιθώρια εκμετάλλευσης των ΑΠΕ. Στα επόμενα χρόνια πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε την διασύνδεση σε πρώτο στάδιο των συστημάτων Βορείου και Νοτίου Συγκροτήματος. Το μέγεθος του δικτύου θα φθάσει στα 350 MW. Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε στη διασύνδεση του συστήματος της Δωδεκανήσου με το Εθνικό Δίκτυο μέσω Κυκλάδων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη διασυνδεθεί με τον Εθνικό κορμό. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με τον Εθνικό Κορμό θα εξασφαλίσει ποιοτική και οικονομική παροχή ενέργειας και θα αποτρέψει το σενάριο διασύνδεσης με την Τουρκία και ότι συνειρμούς δημιουργεί μια τέτοια σύνδεση.

3. Γεωθερμία


Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, στην κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής ξεφεύγει από τέτοιου είδους περιορισμούς. Οι εκτιμήσεις για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Είναι αυτονόητο ότι ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία και στη κλασσική μεθοδολογία που ακολουθείται στη μονάδα της Κω. Οι γεωθερμικές μονάδες παράγουν ενέργεια, με τρόπο ιδιαίτερα αξιόπιστο, ασφαλή και φυσικά απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον.

Η διαθεσιμότητα των γεωθερμικών σταθμών είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη από όλους τους τύπους σταθμών παραγωγής και η λειτουργία τους δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.

Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας, για χρήσεις πλην ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τώρα δεν μας έχει απασχολήσει. Μπορεί όμως να μας δώσει άφθονη και φθηνή ενέργεια για θερμικές εφαρμογές. Οι αρχικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ ήταν για κατασκευή μονάδας των 10 MW. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με πιο θαρραλέα βήματα καθώς το διαπιστωμένο δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερο.

4. Βελτίωση απόδοσης - Τηλεθέρμανση


Η απευθείας εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο βαθμός απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ μπορεί να αυξηθεί θεαματικά με δίκτυα τηλεθέρμανσης, λειτουργία αφαλατώσεων, εκμετάλλευση της απορριπτόμενης θερμότητας. Περίπου το 70% της θερμικής ενέργειας που περιέχει το καύσιμο απορρίπτεται στη θάλασσα. Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη και εγκληματική σπατάλη που πρέπει να σταματήσει. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει πέρα από την κλασσική εκμετάλλευση της θερμότητας για θέρμανση κατοικιών και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, την ανάπτυξη εφαρμογών ψύξης για φθηνό θερινό κλιματισμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ο Δήμος Ηρακλειδών στα όρια του οποίου βρίσκεται η βασική μονάδα παραγωγής θα μπορούσε να διεκδικήσει τέτοια έργα στα πλαίσια αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που υφίσταται. Το κέρδος θα είναι μεγάλο και άμεσο.

5. Βελτίωση των Δικτύων Μεταφοράς


Η ηλεκτρική ενέργεια δεν αρκεί να παράγεται, πρέπει και να μεταφέρεται με αποδοτικό τρόπο στα σημεία κατανάλωσης. Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τη μεταφορά της ενέργειας στο κύριο σημείο κατανάλωσης που είναι ο δήμος Κω. Επίσης αυξημένες είναι οι ανάγκες για ενέργεια στην Καρδάμαινα του δήμου Ηρακλειδών. Η μεταφορά γίνεται με γραμμές των 20KV, οι οποίες λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργούν στα όρια τους. Οι βλάβες είναι πολλές και οι διακοπές τακτικές. Μοναδική λύση η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς στα 150KV. Η κατασκευή μιας τέτοιας γραμμής θα μειώσει τις απώλειες μεταφοράς, θα εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια και θα περιορίσει την κατανάλωση μαζούτ και τις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα. Η κατασκευή γραμμής στα 150KV είναι προγραμματισμένη για τον δήμο Κω και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Ο σχεδιασμός για υπογειοποίηση του τελικού τμήματος του δικτύου είναι λανθασμένος και πρέπει να ματαιωθεί. Η κατασκευή διπλής γραμμής μεταφοράς σε βέλτιστη διάταξη φάσης ελαχιστοποιεί την παραγωγή ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων και αυξάνει την αξιοπιστία του δικτύου. Πρέπει όμως να αρχίσει ο σχεδιασμός ανάλογης γραμμής για να καλυφθούν οι ανάγκες της Καρδάμαινας.

6. Χρήση «Καθαρότερων Καυσίμων»


Το απλούστερο που μπορεί να γίνει είναι η αντικατάσταση του μαζούτ «υψηλού θείου» που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή με μαζούτ χαμηλού θείου. Ριζική όμως λύση θα δοθεί αν χρησιμοποιηθεί το καθαρότερο συμβατικό καύσιμο, που είναι το φυσικό αέριο. Η ανάπτυξη υποδομών για μεταφορά υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Κρήτη και τη Ρόδο προωθείται. Σε επόμενη φάση θα μπορούσε να αναπτυχθεί ανάλογη υποδομή για τη Κω. Η υποκατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση των εκπομπών και περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Στη Κω και τη Ρόδο υπάρχουν οι έτοιμοι μεγάλοι καταναλωτές που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη και δικτύου μεταφοράς σε οικιακούς καταναλωτές είναι επιθυμητή. Το σημαντικό όμως είναι να σχεδιαστεί η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Σταδιακά οι μηχανές παραγωγής μπορεί να αντικατασταθούν με μηχανές φυσικού αερίου.

7. Θεσμικά Μέτρα


Η πολιτική αυτή δεν πρέπει να μείνει μόνο στο πλαίσιο των υποδείξεων. Ο «διαχειριστής» της πολιτικής πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των πρακτικών θεμάτων που θα προκύψουν, της αντιμετώπισης συνολικά των γραφειοκρατικών προβλημάτων και της ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών.

Η πολιτική αυτή πρέπει να υποστηριχθεί με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα την ενσωματώσουν σαν απαραίτητη προϋπόθεση στις δράσεις του αναπτυξιακού νόμου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση μιας επένδυσης θα είναι η ενσωμάτωση μιας δέσμης αποδοτικών ενεργειακών τεχνολογιών.

Η καλή συνεργασία των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών είναι απαραίτητη. Ειδικά για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου θα πρέπει να περιοριστούν τυχόν δικαιώματα και δεσμεύσεις υπέρ της ΔΕΗ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρική μορφή στην οποία θα μετέχει με σημαντικό ποσοστό ο Δήμος Νισύρου. Η συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στο εταιρικό σχήμα και πιθανή εκχώρηση του manangment σ’ αυτόν είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί σοβαρά. Μέτρα για την εγκατάσταση αποδοτικών ενεργειακών συστημάτων στις κατοικίες πρέπει να εφαρμοστούν.

Προτείνουμε:

· Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 60% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών στοιχείων, ανεμογεννητριών. Η έκπτωση μπορεί να διαμοιραστεί σε μια τριετία και στο κόστος πρέπει να περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., αν η αγορά γίνεται από ιδιώτες.

· Μείωση του Φ.Π.Α. των συστημάτων που προαναφέραμε στο χαμηλό συντελεστή. Για να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ της συμβατικής παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται στη χαμηλή κατηγορία Φ.Π.Α.

· Άμεση ένταξη κάθε μικρής οικιακής εγκατάστασης στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με απλή δήλωση του ιδιοκτήτη στη ΔΕΗ και υποχρεωτική σύνδεση σε 10 ημέρες. Πληρωμή ανά τετράμηνο της παραγόμενης ενέργειας χωρίς υποχρέωση ένταξης σε ασφαλιστικό φορέα ή επιμελητήριο. Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές με συμβολικό συντελεστή (της τάξης του 5%) και απαλλαγή από την φορολόγηση για τα 5 πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς.

Κλείνοντας…..

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για προσαρμογή της παραγωγής ενέργειας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας, για καλύτερη εκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας και τελικά περιορισμό των πάσης φύσεως εκπομπών.

Η περιοχή μας είναι ενεργειακά προικισμένη. Αν αξιοποιήσουμε αυτή την «προίκα» μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Είναι φανερή η έλλειψη συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού στη περιοχή μας. Το Ενεργειακό Γραφείο της Νομαρχίας θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Η μέχρι τώρα όμως παρουσία του δείχνει αδυναμία για κάτι τέτοιο. Ίσως θα μπορούσε να θεσπιστεί θέση «ενεργειακού διαχειριστή» στη περιφέρεια.

Τέλος επειδή οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας είναι πολλές και γρήγορες οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση για τη διεκδίκηση της διατήρησης του Ενιαίου Τιμολογίου. Είναι ένα από τα στοιχεία που σηματοδοτούν αυτό που μας αρέσει να ονομάζουμε «Νησιωτικές Πολιτικές».

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Βιογραφικό

· Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος με δύο παιδιά

· Έτος Γέννησης 1960

· Τόπος καταγωγής και κατοικίας: Κως

Ειδικότητα Φυσικός


Σπουδές

1978 - 1983

Φυσικομαθηματική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

· Τμήμα Φυσικό

1983 - 1988

Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας - Ακτινοπροστασίας

Εκπαίδευση:

· σε Πυρηνική Τεχνολογία

· στην Ασφάλεια Αντιδραστήρων

· σε θέματα διασποράς ραδιενεργών ρύπων

· χρήση Η/Υ PRIME με Λειτουργικό Σύστημα PRIMOS

· χρήση Η/Υ τ. IBM compatible με Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS

· χρήση Η/Υ APPLE με Λειτουργικό Σύστημα CPM

· σε μεθοδολογίες αριθμητικής ανάλυσης, σχεδιασμού – ανάπτυξης εργαστηριακών διατάξεων, συλλογής και επεξεργασίας εργαστηριακών μετρήσεων

1986

· Συμμετοχή σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικών Επιστημόνων στην Γενεύη

1991

· Σεμινάριο του ΕΛΚΕΠΑ 200 ωρών στο Μάνατζμεντ Τουριστικών επιχειρήσεων

1992

· Σεμινάριο του ΕΛΚΕΠΑ 220 ωρών στην Πληροφορική

1993

· Σεμινάριο 45 ωρών του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολικά δίκτυα Υπολογιστών


1994

· Τρίμηνη Επιμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας (ΠΕΚ)

1997

· ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Σεμινάριο 2 εβδομάδων στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ στο εγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Η Φυσική Επιστήμη στη Μέση Εκπαίδευση, Γνωριμία με Πρόσφατες Εξελίξεις»

1997

· Σεμινάριο 45 ωρών στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ με θέμα «Δίκτυα, Πολυμέσα»

1998

· Σεμινάριο 90 ωρών στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ με θέμα «Οικολογία θαλάσσιου Περιβάλλοντος»

2000

· Σεμινάριο 120 ωρών της Ελληνικής Εταρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών»

2000

· Σεμινάριο 14 ωρών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταρείας, με θέμα «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Μαθηματική Εκπαίδευση με χρήση του Mathematica ως εκπαιδευτικού εργαλείου»

2001

· Εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Καταρτιστών του Υπουργείου Εργασίας (ΕΚΕΠΙΣ), για θέματα Πληροφορικής και Πυρηνικής Τεχνολογίας.

2002

· Πιστοποιημένος επιμορφωτής στα προγράμματα επιμόρφωσης στις Νέες Τεχνολογίες. Υλοποίηση κύκλων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις Νέες τεχνολογίες.

2001-2002

· ΕΑΠ, ολοκλήρωση Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στη «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων.

2003-2004

· ΕΑΠ, ολοκλήρωση Εκπαιδευτικής Ενότητας «Εισαγωγή στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον».

2004-2005

· ΕΑΠ, ολοκλήρωση Εκπαιδευτικής Ενότητας «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».

2005-2006

· ΕΑΠ, ολοκλήρωση Εκπαιδευτικής Ενότητας «Εκπαίδευση Ενηλίκων».

2002-2006

· Παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων σχετικών με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και το Περιβάλλον. Συμμετοχή σε επιμορφωτικές συναντήσεις διαφόρων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Διακρίσεις Υπότροφος Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Υπότροφος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ( ΙΚΥ)




Επαγγελματική Εμπειρία




1988 - 1989

Στρατιωτική Θητεία

n Κ.Ε.ΕΘ.Α. Δ\νση Πυρηνικών, Ανάπτυξη υπολογιστικού μοντέλου υπολογισμού δόσεων σε ραδιενεργό περιβάλλον

1989

Κ.Ε.ΕΘ.Α. Δ\νση Πυρηνικών, Πολιτικό Προσωπικό με σύμβαση έργου

n Συνέχιση και ολοκλήρωση του υπολογιστικού μοντέλου υπολογισμού δόσεων σε ραδιενεργό περιβάλλον.

1989-1990

Φροντιστήριακή διδασκαλία Φυσικής

1990 - 1992

· Υπεύθυνος Προγραμματισμού και Μηχανογράφησης του Επαρχείου Κω, όπου ανεπτύχθη από μηδενική βάση ολοκληρωμένο δίκτυο μηχανογράφησης και υπήρξε άριστη συνεργασία με τους ΟΤΑ της περιοχής.

· Συνεργάτης του ΕΛΚΕΠΑ Παρ. Αιγαίου και υπεύθυνος διοργάνωσης πολλών σεμιναρίων σε θέματα Τουριστικού Μάρκετινγκ, Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και Πληροφορικής στο νησί της Κω

1992 - 2002

· Εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κω

· Οργανική θέση καθηγητής στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Κω

· Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πληροφορικής του ΤΕΛ Κω το σχολικό έτος 1996-1997

· Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικής του ΤΕΛ Κω

· Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικής του 2ου Ενιαίου Λυκείου από συστάσεως του εργαστηρίου

1993 - 2003

· Εισηγητής στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΚΩ

Διδασκαλία Οικονομικών Μαθηματικών και Πληροφορικής

· Εκπαιδευτικός στο Ιδιωτικό ΙΕΚ ΑΝΚΩ σε θέματα Πληροφορικής και Οικονομικών Μαθηματικών και επί διετία υπεύθυνος εργαστηρίων πληροφορικής.

· Συνεργάτης τοπικών ΚΕΚ σε θέματα πληροφορικής τουρισμού, ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος

· Συμμετοχή στο ΕΠΕΑΕΚ στο εγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή Εφαρμογής Πολυμέσων σε οπτικό δίσκο με θέματα γύρω από το περιβάλλον στον Ελλαδικό χώρο» (1997).

· Εισηγητής (Τουρισμός και Περιβάλλον, η περίπτωση της Κω) στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

· Εισηγητής (Ξενάγηση πεδίου, παρουσίαση εφαρμογής υβριδικού συστήματος ΑΠΕ) στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Πράξη, που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου & το 2ο Ενιαίο Λύκειο Κω.

· Εισηγητής στην ημερίδα αξιοποίησης των «ΗΠΙΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» που συνδιοργάνωσαν στην Κω το ΚΑΠΕ και η ΕΓΕ

2003 - 2006

· Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου.

· Ανανέωση της θητείας μου σαν Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για 4 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2006.

· Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης» του ΕΚΕΠΙΣ.

Μέλος Σωματείων Κοινωνική Δράση

· Μέλος της "Ένωσης Ελληνων Φυσικών"

· Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Ελληνοτουρκικού συνεδρίου φυσικής

· Ιδρυτικό Μέλος και Γραμματέας του Κωακού Συλλόγου Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος, με σημαντική δράση για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος

· Ιδρυτικό Μέλος και τ. Αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου

· Ειδικός Γραμματέας του «Κέντρου Προστασίας Υδροβιοτόπων Νοτίου Αιγαίου»

· Υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε θέματα ενέργειας, προστασίας ακτών και υδροβιοτόπων

· Διαλέξεις για θέματα προστασίας περιβάλλοντος

· Υποψήφιος Δήμαρχος Κώων το 1998, επικεφαλής της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ»

· Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Κω 1998-2002

· Μέλος ΔΣ της Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης 1998-2002

· Μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού Κω1998-2002

· Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Βιοτόπου Ψαλιδίου από το 1998 έως 2006.

· Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Κω από το 1998 έως 2006.

Δημοσιεύσεις Εισηγήσεις Σημειώσεις

Οι ΑΠΕ και το Ενεργειακό μας Μέλλον

Τουρισμός και Περιβάλλον - Η περίπτωση της Κω

"Τα χρησιμοποιημένα Λιπαντικά - Η κατάσταση στη Κω"

Όζον, μια Ερευνητική προσέγγιση

Ηλεκτρική Ενέργεια - Η κατανάλωση στη Κω

Η περιβαλλοντική προσέγγιση της βύθισης του Kursk

Ενεργειακές Κυψελίδες, Οι μαγικές - ανατρεπτικές μηχανές

Γλώσσες

· Αγγλικά (χωρίς τίτλο αλλά με πολύ καλή γνώση ειδικής ορολογίας και καλή δυνατότητα ανάγνωσης επιστημονικών κειμένων)

Διαλέξεις- Εισηγήσεις

«Εξελίξεις στην Τεχνολογία των αυτοκινήτων από ενεργειακής και περιβαλλοντικης πλευράς», 2/3/1999 αίθουσα διαλέξεων της ΑΝΚΩ.

«Τουριμός και Περιβάλλον, Η περίπτωση της Κω», Εισήγηση σε σεμινάριο για επιμόρφωση καθηγητών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, 21/5/2000.

«Τουρισμός και Περιβάλλον», 18/8/2000 Κως - αίθουσα διαλέξεων της ΑΝΚΩ.

«Τα Βλήματα Ουρανίου και οι Επιπτώσεις» τους, 20/2/2001 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Λυκείου Κω.

«Εξοικονόμιση Ενέργειας στα Ξενοδοχεία», 20/6/2001 αίθουσα διαλέξεων της ΑΝΚΩ.

«Ένα παράδειγμα εφαρμοσμένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Κω», ξενάγηση πεδίου, Κως – Κέφαλος 14/10/2001, Σεμινάριο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Πράξη».

«Τοπικές Εφαρμογές ΑΠΕ», 18 Μαίου 2002 Ημερίδα ΚΑΠΕ- ΕΓΕ, αίθουσα διαλέξεων Βιότοπου Ψαλιδίου.

«Η ενεργειακή κατάσταση στο Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου και η ανάγκη αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου», 25 /10/2002 Κως συνεδρικός χώρος ξενοδοχείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Τεχνική Συνάντηση – Σεμινάριο για την Γεωθερμία – Οφέλη και Φραγμοί, στα πλάισια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “GE-ISLEBAR”.

2003-2006

· Διοργάνωση κάθε έτος του προγράμματος «Οι Υγρότοποι της Κω» με συμμετοχή πλήθους σχολείων.

· Διοργάνωση επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

· Διοργάνωση Ενημερωτικής Διάλεξης και επισκέψεων πεδίου με μαθητές από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κ. Γ. Σφήκα (2005).

· Διοργάνωση Ενημερωτικής Διάλεξης και συνέντευξης τύπου του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με θέμα «Το στρώμα του όζοντος πάνω από την Μεσόγειο» (2004).

· Διοργάνωση διάλεξης του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με θέμα «Οι κλιματικές αλλαγές στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο» (2006).

· Διοργάνωση επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Περιβάλλον – Αειφορία».

· Διοργάνωση επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Οι νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση – ανακύκλωση διαφόρων υλικών».

· Διοργάνωση επιμορφωτικής διάλεξης με θέμα «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωση»,