googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Το ακίνητο της ΑΒΙΚΩ και η τακτική της Αγροτικής Τράπεζας

Κως, 17/06/2009

ΠΡΟΣ

κ. Βαγγέλη Παναγόπουλο, Διευθυντή «Ελευθεροτυπίας»

κα Χαρά Τζαναβάρα, υπεύθυνη ΥΠΕΧΩΔΕ

κ. Γιώργο Σταματόπουλο

Αγαπητή Ελευθεροτυπία,

Με την επιστολή αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας σε κεντρική παραλιακή περιοχή της πόλης της Κω και να διατυπώσουμε την πρόθεσή μας να διακόψουμε κάθε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα, καθώς κρίνουμε ότι δεν σέβεται το νησί της Κω και τους κατοίκους του και λειτουργεί εις βάρος των ευρύτερων συμφερόντων της κωακής κοινωνίας.

Πριν από λίγα χρόνια και μετά από επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες οι κάτοικοι του νησιού της Κω στην πόλη και στα χωριά κατάφεραν να σώσουν από εκποίηση και κατεδάφιση τα κτήρια του Οινοποιείου και του εργοστασίου τοματοπολτού της ΑΒΙΚΩ, που βρίσκονταν στην κυριότητα της Αγροτικής Τράπεζας.

Τα κτήρια, που, σημειωτέον, βρίσκονται σε κεντρικό παραλιακό σημείο της πόλης, κρίθηκαν, σε πρώτη φάση όλα, διατηρητέα από την επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως μνημεία της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σκοπό να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Κω. Σε δεύτερη φάση, και μετά από αλλαγή της σύνθεσής της, η παραπάνω επιτροπή κατέληξε στον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέου του νεότερου τμήματος του κτηρίου της ΑΒΙΚΩ.

Συνέπεια αυτών των κινήσεων ήταν, μετά από συμφωνία της ΑΤΕ με τον Δήμο της Κω, να καταλήξουν σε αυτόν τα κτήρια που κρίθηκαν ως διατηρητέα, ενώ το υπόλοιπο παρέμεινε στην ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας.

Σήμερα, η Αγροτική Τράπεζα, προκαλεί την αγανάκτηση όλων των κώων βγάζοντας κρυφά «στο σφυρί» το κομμάτι αυτό, αδιαφορώντας για την αναστάτωση που, λόγω της μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας των κτηρίων, δημιουργεί στο λαό του νησιού, με ορατό τον κίνδυνο της βίαιης αλλοίωσης της περιοχής και του κέντρου της πόλης.

Επιμένουμε, στην ψυχρή - οικονομικού χαρακτήρα - λογική της Αγροτικής Τράπεζας να αντιτάσσουμε την αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη των κοινωνικών αξιών και της κοινωνικής συνοχής.

Θεωρούμε ότι η διοίκηση της τράπεζας όφειλε να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και να προωθήσει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να περιέλθει και αυτό στην ιδιοκτησία του Δήμου ή του Δημοσίου.

Ελπίζουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η διοίκηση της ΑΤΕ θα αναλογιστεί την κοινωνική πρόκληση και θα προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Νίκος Αρμπιλιάς, τραγουδοποιός

Κώστας Κογιόπουλος, ψυχίατρος

Θρασύβουλος Παπαγγελής, εκπαιδευτικός

Φίλιππος Παπανικολάου, εκπαιδευτικός

Γιώργος Χαρτοφίλης, εκπαιδευτικός

Μηνάς Χατζηαντωνίου, εκπαιδευτικός

1 σχόλιο:

sartr είπε...

Ρε παιδιά, ο Δήμαρχος είναι μπετονόφιλος.
Ποιος σας εξασφαλίζει ότι ο Δήμος θα σεβαστεί την ιστορία της Κω και ο περιβάλλον, όταν το οικόπεδο περάσει στην ιδιοκτησία του;