googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Συνέντευξη στο Βήμα της Κω - Μάρτιος 2009

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009


Ερ.: Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο; Βλέπετε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές;

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί με περισσή ανευθυνότητα να καλλιεργεί σε καθημερινή βάση προεκλογικό κλίμα. Η προσπάθεια αυτή του ΠΑΣΟΚ που έχει την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σαν στόχο να κρύψει το σημαντικό έργο υποδομής που καθημερινά επιτελεί αυτή η κυβέρνηση. Έχει σαν στόχο την αλλαγή της ατζέντας από την παραγωγή έργου στην κινδυνολογία και τη δημιουργία κλίματος σύγχυσης. Έχει σαν στόχο να υπονομεύσει την διεθνή θέση της χώρας μας και το ρόλο της στη παγκόσμια κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται εκλογές. Έχει μια παραγωγική αλλά όχι επικοινωνιακή κυβέρνηση, που τη οδηγεί με σιγουριά εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ανατριχιάζω και μόνο στην σκέψη του τι θα συνέβαινε αν στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τόλμησε να συγκρουστεί με αυτούς που πριν λίγα χρόνια ευχαριστούσε δουλικά ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, μετά την τραγωδία στα Ίμια. Τόλμησε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, πηγαίνοντας κόντρα στους σχεδιασμούς της υπερδύναμης. Η λυσσώδης αντίδραση που αντιμετωπίζει είναι το τίμημα που πληρώνει για την ανεξάρτητη πολιτική της. Είναι το τίμημα που πληρώνει γιατί βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.

Ερ.: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Ν.Δ.;

Η παραγωγική δουλειά, η αξιοποίηση των θυσιών του Ελληνικού λαού προς όφελος της κοινωνίας και βέβαια η ανάδειξη του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση. Όλες οι προεκλογικές της δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν. Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και η κερδοσκοπία των πολυεθνικών αλυσίδων. Πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Να περιοριστεί ο ρόλος και το κόστος του δημόσιου τομέα. Να αντιμετωπιστεί η γενικευμένη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο τομέας της υγείας πάσχει. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει επιτέλους η αστυνομία, ώστε οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια. Να παρθούν μέτρα που θα περιορίσουν την αδηφαγία των τραπεζιτών. Να προχωρήσει αποφασιστικά η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Να αξιολογηθούν επιτέλους τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους. Να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που μόνο εγκληματίες προστατεύει. Να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και λυθεί το πρόβλημα των πτυχίων που προέρχονται από παραρτήματα πανεπιστημίων. Τα «κολέγια» να υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας και να λειτουργήσουν με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Να περιοριστεί η αιμορραγία των στρατιωτικών δαπανών και να αναληφθούν από τις ένοπλες δυνάμεις υπηρεσίες κοινωνικής σημασίας. Να κλείσει το συντομότερο η υπόθεση κρατική Ολυμπιακή. Να ανασυγκροτηθεί ο ΟΣΕ και να κλείσει η μαύρη τρύπα που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι. Να ολοκληρωθεί ο Εθνικός Χωροταξικός σχεδιασμός. Να γίνουν πράξη οι νησιωτικές πολιτικές και να εφαρμοστεί η αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ερ.: Ποια πρόσωπα από τα Δωδ/σα, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο;

Βασικό πρόσωπο του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα είναι ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Ειδικά αυτές τις ώρες που τα οργανωμένα συμφέροντα τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, είμαι σίγουρος ότι οι Νεοδημοκράτες της Δωδεκανήσου θα τον ενισχύσουν ακόμα περισσότερο γιατί είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Μια καλή επιλογή εκτιμώ ότι είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μηνάς Νικολάου. Είναι επιστήμονας με πετυχημένη θητεία σαν συνδικαλιστής, μεγάλη διοικητική εμπειρία και πετυχημένη επιχειρηματική δράση. Έχει το πλεονέκτημα να είναι αναγνωρίσιμος σε όλα τα νησιά και είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός. Θα ενισχύσει ιδιαίτερα το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ερ.: Θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα και για δεύτερο υποψήφιο από την Κω; Μπορεί να έχει θέση στο ψηφοδέλτιο ο κ. Νίκος Πουλιού;

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές είχε αρκετά πρόσωπα από την Κω. Πιθανώς λοιπόν να χρειάζεται ένας ακόμα υποψήφιος από Κω. Όμως η μέχρι τώρα πληθωρική παρουσία του κ. Παυλίδη υπερκάλυπτει αυτή την ανάγκη. Η τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης. Αν τεθεί θέμα δευτέρου υποψηφίου από Κω τότε πρέπει να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ερ.: Πώς κρίνετε το έργο της Νομαρχιακής της Ν.Δ., αλλά κυρίως των Τοπικών Επιτροπών της Κω; Κατά πόσο έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις τριβές του παρελθόντος;

Οι τοπικοί παράγοντες του κόμματος κάνουν ότι περισσότερο μπορούν. Δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής και προσφέρουν στη κοινωνία από το υστέρημα του χρόνου τους. Βέβαια πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο. Πιστεύω ότι ειδικά αυτές τις δύσκολες επικοινωνιακά ώρες για την κυβέρνηση, όλοι μας πρέπει να ενεργοποιηθούμε περισσότερο για να μεταφέρουμε στη κοινωνία την πραγματική εικόνα της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης που δημιουργεί ΧΥΤΑ και κλείνει χωματερές. Που αναπτύσσει λιμενικές και αεροπορικές υποδομές, που πολλαπλασιάζει το δίκτυο του μετρό και εκσυγχρονίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Που τολμά να προωθήσει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό. Που αναπτύσσει κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα. Που μετατρέπει την χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Που λέει όχι στο σχέδιο Ανάν και τολμάει να εναντιωθεί στη υπερδύναμη και τον Μπους.

Ερ.: Η επιλογή του κ. Χατζηνικολάου, ως επικεφαλής της νεοδημοκρατικής παράταξης, θεωρείτε ότι είναι η ενδεδειγμένη; Θα καταφέρουν οι κ. Ασλάνης, Πουλιού, Αβρίθης, να ταυτιστούν αυτή τη φορά μαζί του;

Εύχομαι να το κάνουν. Θα είναι καλό για όλους και κυρίως για την πόλη. Ο κ. Πουλιού έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο πλευρό του Αλκιβιάδη. Άλλωστε ο κ. Χατζηνικολάου δικαιώνει με την καθημερινή παρουσία του όσους τον εμπιστεύθηκαν. Είμαι σίγουρος ότι είναι ο επόμενος δήμαρχος της πόλης μας. Αυτός που θα έχει τον δύσκολο ρόλο να αποκαταστήσει την κοινωνική ηρεμία μετά την λαίλαπα Κυρίτση.

Γενικότερα μιλώντας πιστεύω ότι για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η στήριξη του είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές και επιλογές με βάση φιλίες ή κουμπαριές.

Η πολιτική έκφραση είναι ενιαία σε κάθε επίπεδο πολιτικής λειτουργίας. Παραπλανητικά συνθήματα του τύπου «άλλο δημοτικές και άλλο εθνικές εκλογές», προωθούνται από όσους βάζουν πάνω από όλα τις προσωπικές τους επιλογές και το μικροσυμφέρον τους. Ο διαχωρισμός επίσης όσων ασχολούνται με τα κοινά σε αυτοδιοικητικούς και μη είναι αβάσιμος και επικίνδυνος. Το χάλι του σημερινού δημοτικού συμβουλίου πρέπει να αφυπνίσει την κοινωνία.

Ερ.: Πώς κρίνετε το έργο της Δημ. Αρχής Κυρίτση, τη διετία που πέρασε; Συμφωνείτε με τον τρόπο λειτουργίας και τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί;

Το «έργο» Κυρίτση μόνο σαν τραγικό θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Μεθοδικά υλοποιείται ένα σχέδιο αλλαγής του τοπίου στο χώρο της διασκέδασης. Φαίνεται ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για να μοιραστεί η πίτα σε μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού επιχειρηματίες. Ο δήμαρχος και τα ακραία στοιχεία της περιόδου Καϊσερλη που είναι μαζί του, επιχειρούν να αλλάξουν το τοπίο στο κέντρο της πόλης και να το μετατρέψουν σε χώρο περιπάτου για τους πελάτες του all inclusive. Στραγγαλίζουν κυκλοφοριακά το κέντρο με την απίθανη, δήθεν επιστημονική, έμπνευση της μονοδρόμησης του λιμανιού. Υποβαθμίζουν έτσι καθημερινά τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και τους ωθούν να αναζητήσουν κατοικία αλλού. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε καινούργιο λιμάνι με στόχο να δημιουργήσουν τζίρο εκατομμυρίων για τα εργολαβικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή αδιαφορούν προκλητικά για τα πρόστιμα και την λειτουργία γνωστών μεγαλοαυθαιρετούχων στο Ψαλίδι.

Κύριο χαρακτηριστικό του δημάρχου, όπως ορθά έχει δηλώσει ο κ. Β. Βουκουβαλίδης, είναι η «αφ’ υψηλού θεώρηση των κοινωνικών διεργασιών» και η πίστη του ότι αυτός είναι «ο αποκλειστικός κάτοχος του τι πρέπει να γίνει». Με τις πρακτικές που ακολουθεί, η άσκηση της τοπικής εξουσίας διολισθαίνει σαφώς προς την ολιγαρχία. Αυτό που θα μείνει σαν κοινωνική μνήμη από τη δημαρχία Κυρίτση, είναι ο «εκφοβισμός και η εκδικητικότητα».

Ερ.: Θεωρείτε ότι η νέα παράταξη υπό τον κ. Μπαλαλή, θα φέρει κάτι καινούργιο στα τοπικά μας πράγματα;

Είναι θετικό να υπάρχουν ισχυρές και οργανωμένες παρατάξεις. Μας προστατεύουν από τις προσωπικές πολιτικές και επιδιώξεις. Ο κ. Μπαλαλής είναι ικανός. Του εύχομαι να ενισχύσει την παράταξη του για το καλό της πόλης.

Ερ.: Συχνά πυκνά έρχεστε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Δήμαρχο. Πού εδράζονται οι διαφωνίες σας; Πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι προσωπικές-πολιτικές σας αντιθέσεις;

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για προσωπικές υπόθεση. Με τον κύριο αυτό δε ήμουν και δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι φίλος, λόγω του χαρακτήρα του. Η πρόσκαιρη πολιτική μας συνεργασία μου έδωσε τη ευκαιρία να επιβεβαιώσω όσα ακούγονταν. Η στάση μου είναι στάση αντίθεσης στην πολιτική της ψευδεπίγραφης νομιμότητας μέσω της οποίας ασκείται ωμός εκβιασμός σε βάρος των μικρών επαγγελματιών του κέντρου. Είναι στάση αντίθεσης στη προσπάθεια για μετατροπή της πόλης σε χώρο περιπάτου για τους πελάτες των all inclusive. Είναι στάση αντίθεσης σε ένα σχεδιασμό που στραγγαλίζει τους επαγγελματίες και τους οδηγεί σε απόγνωση. Είναι στάση αντίθεσης στον κυκλοφοριακό στραγγαλισμό του κέντρου της πόλης. Είναι στάση αντίθεσης σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν, χάριν εργολαβικών συμφερόντων, ότι χρειαζόμαστε καινούργιο λιμάνι. Είναι στάση αντίθεσης στο ύφος και τις πρακτικές της εξουσίας που παραπέμπουν άμεσα σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι στάση αντίθεσης στα ψεύδη, την παραπληροφόρηση, τις απειλές και την κατασυκοφάντηση. Είναι τελικά στάση αντίθεσης στον ολοκληρωτισμό.

Ερ.: Πώς κρίνετε το έργο των Δημάρχων κ. Χατζηκαλύμνιου και Μπίλλη;

Είναι και οι δύο τυχεροί γιατί διοικούν έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, ενός εξαίρετου περιφερειάρχη και βέβαια του Τέλη του Παυλίδη. Θα κάνω ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ο κ. Χατζηκαλύμνιος έκανε ένα βήμα μπροστά στην υπόθεση Αλυκή. Ανέθεσε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και ξεπέρασε τις εμμονές Χατζηγιακουμή. Πάντως με τα δεδομένα που υπάρχουν θα μπορούσαν και να κάνουν περισσότερα.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η Ν.Δ. πρέπει να κατέβει αυτόνομα στο Δίκαιο; Ο κ. Βαρκάς θα ξαναπάρει το χρίσμα στο “τρίγωνο”;

Στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν τα τοπικά στελέχη. Προσωπικά θεωρώ ότι η Ν. Δ. είναι καιρός να εμπιστευτεί δικούς της ανθρώπους. Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός, έχει ικανά στελέχη και δεν μπορεί να σύρεται πίσω από άτομα που εκφράζουν μικρές μειοψηφίες.

Χρειάζονται ευρύτερα σχήματα όμως ο επικεφαλής, αυτός που θα δίνει το στίγμα του συνδυασμού πρέπει να είναι Νεοδημοκράτης, με γνώσεις, εντιμότητα και δυνατότητες συνεργασίας. Ελπίζω ότι τα λάθη των προηγούμενων εκλογών δεν θα επαναληφθούν.

Ερ.: Και από τα πολιτικά στα εκπ/κα. Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις συναδέλφων, που μιλούν για κομματική αξιολόγηση για τους Δ/ντες;

Ένα σημαντικό πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι ότι διάφορες ομάδες του αριστερού χώρου έχουν μεταβληθεί σε δυνάμεις συντήρησης και οπισθοδρόμησης. Αρνούνται κάθε αλλαγή, κάθε βήμα εκσυγχρονισμού. Έχουν μάλιστα την εξαιρετική ικανότητα να κάνουν το μαύρο, άσπρο. Καλυπτόμενοι από το μανδύα του προοδευτικού παραπληροφορούν, συκοφαντούν και σπιλώνουν. Κατά την άποψη τους τα στελέχη της ΝΔ είναι περιορισμένων δικαιωμάτων και δεν πρέπει να πρέπει να διεκδικούν θέσεις στην ιεραρχία. Μιλούν για κομματική αξιολόγηση όταν οι διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων που ιδεολογικά πρόσκεινται στη ΝΔ είναι ελάχιστοι. Δημιουργούν θόρυβο και εντυπώσεις όταν έχουν αξιολογηθεί δύο φορές από το υπηρεσιακό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν δύο αιρετοί του κλάδου. Κλείνοντας δηλώνω ότι το βιογραφικό μου είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να αποδώσει τα του «Καίσαρος τω Καίσαρι».

Ερ.: Θεωρείτε ότι η φιλοσοφία διεξαγωγής των κρίσεων, βοηθάει στην ορθολογικότερη αξιολόγηση; Τι προτείνετε για ένα πιο δίκαιο σύστημα;

Η σημερινή διαδικασία έχει πολλές δικλίδες ασφαλείας. Ας μη ξεχνάμε ότι δύο μέλη του ΠΥΣΔΕ είναι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου. Υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία που τηρείται με ευλάβεια. Όποιος νιώθει ότι αδικείται έχει το δικαίωμα της ένστασης και της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. Κάντε μια σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα δεν υπάρχουν «φυτευτοί» διευθυντές, όπως αυτοί που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια στο ΤΕΕ και δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων. Το σύστημα σήμερα λειτουργεί δίκαια. Όμως πάντα υπάρχουν περιθώρια για κάτι καλύτερο. Η πρόταση της ΔΑΚΕ είναι γνωστή. Ίδρυση Διετούς Σχολής Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και Διοίκησης. Τα στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτικά απόφοιτοι αυτής της σχολής. Ελπίζω ότι στα πλαίσια των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται η σχολή αυτή θα λειτουργήσει. Δική μας πρόταση είναι ο σχεδιασμός και η λειτουργία της να στηρίζονται στις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας να μη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

.

Ερ.: Ποιός είναι ο ρόλος της Δ/σης ενός σχολείου και μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητές του;

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της, τον συντονισμό της σχολικής ζωής, την τήρηση της νομοθεσίας και την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων. Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και την τοπική κοινωνία. Από κοινού με το σύλλογο διδασκόντων χαράσσει την εκπαιδευτική πολιτική και φροντίζει για την εφαρμογής της. Οφείλει να παρακινεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Ενθαρρύνει πρωτοβουλίες και εκπαιδευτικές καινοτομίες. Φροντίζει για την καλή κατάσταση του διδακτηρίου και τον εξοπλισμό του με διδακτικά μέσα. Λειτουργεί μέσα σε ένα καλά οριοθετημένο νομικό πλαίσιο που σε κάποια θέματα, όπως αυτό της επιλογής προσωπικού δεν του αφήνει αρμοδιότητες.

Ερ.: Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα προγράμματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και το σχολείο 2ης ευκαιρίας. Πώς μπορούν να εφαρμοστούν;

Οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Θυμίζω ενδεικτικά το Προεδρικό Διάταγμα για το Ψαλίδι, τον Βιολογικό της Καρδάμαινας, τον ΧΥΤΑ, την επανάχρηση του νερού του Βιολογικού της Κω. Μένουν πολλά να γίνουν. Οι επενδύσεις στις καθαρές τεχνολογίες και η ολοκλήρωση υποδομών που υποστηρίζουν την αειφορική διαχείριση του νησιού μας είναι βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής. Με το «άνοιγμα» του ΕΣΠΑ οι ευκαιρίες για επενδύσεις στη κατεύθυνση αυτή θα πολλαπλασιαστούν. Πρέπει να τις εκμεταλλευθούμε. Μακάρι να έχουμε στην ηγεσία της περιφέρειας τα επόμενα χρόνια τον κ. Κόκκινο. Είναι εγγύηση για την απορρόφηση και του τελευταίου Ευρώ.

Το σχολείο 2ης ευκαιρίας είναι μια ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων. Δίνει λύσεις στις ανάγκες εκπαίδευσης ενηλίκων με πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου. Το ΥΠΕΠΘ και η Διεύθυνση Β-θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου έχουν την πρόθεση να λειτουργήσουν τέτοια εκπαιδευτική μονάδα και στη Κω. Είναι απαραίτητη όμως η συνεργασία και η υποστήριξη της δράσης αυτής από τον δήμο. Πέρυσι όταν τέθηκε τέτοιο θέμα ο δήμος αδιαφόρησε. Κατά το Μάιο θα βγει καινούργια προκήρυξη. Ελπίζω να μην αδιαφορήσει και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: