googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εμβόλιο «πολεμά» επτά στους δέκα θανατηφόρους καρκίνους

Επιτίθεται στην πρωτεΐνη MUC1 που εντοπίζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, όχι όμως και στα υγιή
Ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να «πλήξει» σημαντικά επτά στους δέκα θανατηφόρους καρκίνους, αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κέντρου για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια καθώς και της Κλινικής Mayo. Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια το εμβόλιο συρρίκνωσε κατά 80% καρκινικούς όγκους του μαστού και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος, του εντέρου, των ωοθηκών καθώς και ενάντια στο πολλαπλό μυέλωμα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» η MUC1 εντοπίζεται στο 70% των πιο επιθετικών και «φονικών» καρκίνων. Υπερεκφράζεται επίσης στο 90% των όγκων του μαστού που είναι «τριπλά αρνητικοί» και δεν αποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες όπως η ταμοξιφένη, οι αναστολείς της αρωματάσης ή το φάρμακο Herceptin.

Το πειραματικό εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει τα κύτταρα στην επιφάνεια των οποίων υπάρχει η MUC1 και να τους επιτίθεται. Η αναγνώριση γίνεται μέσω ενός σακχάρου της πρωτεΐνης το οποίο διαθέτει ιδιαίτερο σχήμα. Το σάκχαρο αυτό αποτελεί και το «κόκκινο πανί» το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να ξεχωρίζει ώστε να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=434604&h1=true


Δεν υπάρχουν σχόλια: