googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων. Αυξήσεις – σοκ από τη ΔΕΗ


"Ενώ οι μισθοί μειώνονται και οι τζίροι των επιχειρήσεων μηδενίζονται, η ΔΕΗ προχωρά σε αυξήσεις και η κυβέρνηση συμφωνεί. Παραλογισμός όταν η μείωση του κόστους λειτουργίας αποτελεί μονόδρομο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την απανατοποθέτηση της Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Τελικά αυτοί οι κυβερνώντες κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να πάνε όλα χάλια."
Στο 9,2% (!) θα διαμορφωθεί η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει και η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εισηγηθεί αυξήσεις που έφταναν μέχρι και 15%, κάτι που δεν ενέκρινε στο σύνολό του ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ -προκειμένου να αντισταθμίσει τόσο τις αυξήσεις, όσο και τις εντυπώσεις- ζητά από τη ΔΕΗ να προωθήσει την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, να εξετάσει τη μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ και να μην κάνει καμία μεταβολή στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
Με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κ.λπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Ομως οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην επιχείρηση είναι να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια, ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή, ενώ η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.
Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ, η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ, έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: