googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Ανέστησαν» φυτό ηλικίας 30.000 ετών!!! Εκπληκτικό επιστημονικό "ταξίδι" στο παρελθόν


Ρώσοι επιστήμονες «ανέστησαν» φυτά ηλικίας 30.000 ετών! Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοφυσικής μπόρεσαν να καλλιεργήσουν τα φυτά του είδους Silene stenophylla που ανήκουν στην οικογένεια των καρυοφυλλιδών με χρήση καρπών οι οποίοι είχαν αποθηκευθεί στους μόνιμους πάγους της Σιβηρίας από σκίουρους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
«Κήπος» προϊστορικών θησαυρών
Οι καρποί βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Κόλμια στη Σιβηρία που αποτελεί αγαπημένο μέρος των ειδικών οι οποίοι αναζητούν οστά από μαμούθ. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) πρόκειται για το αρχαιότερο φυτό που έρχεται ξανά στη ζωή.
«Ανέστησαν» φυτό ηλικίας 30.000 ετών!Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε σε ειδικούς που «αναγέννησαν» χουρμαδιές από καρπούς που βρέθηκαν στη Μασάντα του Ισραήλ και χρονολογoύνταν πριν από 2.000 χρόνια. Η ρωσική ομάδα έσπασε πανηγυρικά το προηγούμενο ρεκόρ και είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο επικεφαλής της, καθηγητής Νταβίντ Γκιλιτσίνσκι, πέθανε λίγες ημέρες προτού δημοσιευθεί η μελέτη του ίδιου και της ομάδας του.
Στη μελέτη αυτή οι ειδικοί περιγράφουν ότι ανακάλυψαν περί τις 70 φωλιές σκίουρων στις όχθες του ποταμού Κόλμια. «Ολες οι φωλιές βρίσκονταν σε βάθος 20-40 μέτρων από τη σημερινή επιφάνεια της γης και εντοπίζονταν σε στρώματα που είναι πλούσια σε οστά μεγάλων θηλαστικών όπως τα μαμούθ, οι τριχωτοί ρινόκεροι, οι βίσονες, τα άλογα, τα ελάφια αλλά και σε φυτικό υλικό της εποχής των μαμούθ» σημειώνεται στη μελέτη και προστίθεται ότι «η ύπαρξη κάθετων σφηνοειδών σχηματισμών πάγου αποδεικνύει ότι όλο αυτό το προϊστορικό υλικό ήταν μονίμως παγωμένο».
Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: