googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima. Ένας χρόνος μετά!!! Η πυρηνική τεχνολογία στο κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είναι οι βασικοί σχεδιαστές πυρηνικών αντιδραστήρων αυτή τη στιγμή. Λένε ότι στην Αμερική υπάρχουν εκατό τύποι αντιδραστήρων με διαφορετική σχεδίαση και ένα μόνο τυρί ενώ στη Γαλλία ένας τύπος αντιδραστήρα και εκατό τύποι τυριών! Τι είναι προτιμότερο; Όταν έχεις δυο-τρεις το πολύ τύπους τότε μπορείς να τυποποιείς περισσότερο τη σχεδίαση, να βελτιώνεις λειτουργίες σε πολλούς σταθμούς ταυτόχρονα και να έχεις μικρότερα έξοδα εκπαίδευσης προσωπικού αλλά αν υπάρχει κάποιο λάθος στη σχεδίαση αυτό μεταφέρεται σε μια πληθώρα πυρηνικών σταθμών. Όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με ένα ελάττωμα σε θάλαμο πίεσης των γαλλικών αντιδραστήρων και να μην ξεχνάμε ότι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία προέρχεται από τους πυρηνικούς σταθμούς. Αρα όταν πρέπει να διορθωθεί το ίδιο λάθος σε πολλούς σταθμούς εμφανίζεται σοβαρό πρόβλημα.
Στις Ηνωμένες πολιτείες, στη Ρωσία, στον Καναδά, στη Γερμανία έχουμε πολλούς τύπους σχεδίασης ενώ οι δυο πιο παλιοί και βασικοί τύποι είναι αυτός με το απλό κύκλωμα νερού και το κύκλωμα που χρησιμοποιεί νερό υπό πίεση. Στον δεύτερο αυτόν τύπο (PWR, Pressurized Water Reactor) περνάει νερό μέσα από την «καρδιά» του αντιδραστήρα και θερμαίνεται παίρνοντας ενέργεια από τις πυρηνικές σχάσεις. Περνάει όμως και από ένα κύκλωμα που του ανεβάζει την πίεση και έτσι δεν μετατρέπεται σε ατμό. Οδηγείται όμως σε μια άλλη διάταξη που ονομάζεται γεννήτρια ατμού και εκεί θερμαίνει άλλη ποσότητα νερού, την κάνει ατμό και αυτός ο ατμός κινεί τα πτερύγια μιας γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος. Στην άλλη περίπτωση με το απλό κύκλωμα νερού (BWR, Boiled Water Reactor) το ίδιο νερό που περνάει από την καρδιά γίνεται ατμός και περιστρέφει τη γεννήτρια.
Μετά τις 11 Μαρτίου του 2011 η Ελβετία αποφάσισε να κλείσει τους σταθμούς της πριν από το 2034, στο Βέλγιο είπαν για το 2015 ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι αυτό με την πυρηνική ενέργεια. Οι 143 ευρωπαϊκοί σταθμοί πέρασαν το «στρες τεστ» προφανώς, ενώ ο γίγαντας στη δημιουργία πυρηνικών σταθμών είναι πλέον η Κίνα με 28 υπό κατασκευή, 51 στα σχέδια και με προθέσεις εξαγωγής σε άλλες χώρες τροποποιημένων γαλλικών αντιδραστήρων. Μόνο η Ιαπωνία έμεινε με 4 από τους 54 που είχε πριν από την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: