googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μαθαίνοντας για το CERN.

CERN
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας, CERN, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στον κόσμο για την βασική επιστημονική έρευνα στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και των υψηλών ενεργειών. Το CERN απασχολεί περίπου 2.400 άτομα και έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα. Χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και ανιχνευτές προηγμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές του CERNκαι οι συνεργαζόμενοι φυσικοί και μηχανικοί από όλον τον κόσμο διερευνούν την θεμελιώδη δομή της ύλης και την λειτουργία του Σύμπαντος.

Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1958.
Επιστήμονες από την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν με σημαντική προσφορά σε πολλά παλαιότερα πειράματα στο CERN, όπως τα DELPHI, ALEPH, κ.ά.. Σήμερα μεγάλες ομάδες ερευνητών από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν συνεισφέροντας σημαντικά στα πειράματα του LHC, ATLAS, CMSκαι ALICE.

Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση και η διάχυση των επιστημονικών γνώσεων στο ευρύτερο κοινό είναι σημαντικές αποστολές για το CERN. Το CERN προσφέρει μεγάλο εύρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.Κάθε καλοκαίρι πάνω από 200 φοιτητές από περισσότερα από 50 κράτη-μέλη και μη κράτη-μέλη φθάνουν στο CERN, προκειμένου να παρακολουθήσουν διαλέξεις και να εργαστούν σε ερευνητικές ομάδες.

Το CERN οργανώνει κάθε χρόνο προηγμένα μαθήματα στην φυσική υψηλών ενεργειών και στην τεχνολογία επιταχυντών και πληροφορικής, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιπλέον, προσφέρει κάθε χρόνο περίπου 30 εβδομαδιαίες τάξεις για περίπου 1.000 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλα τα κράτη-μέλη. Οι συμμετέχοντες καθηγητές γίνονται οι πρέσβεις της επιστήμης και της σωματιδιακής φυσικής και με την σειρά τους εμπνέουν τους μαθητές και τους δίνουν κίνητρο να συνεχίσουν την επιστημονική τους εκπαίδευση.
http://lhc.web.cern.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια: