googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Economist: Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να βελτιώσει την ευρωζώνη -Τα έκανε θάλασσα Η γκάφα του Βαρουφάκη και η «αυτοκαταστροφική» στρατηγική

Economist: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια, δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Ούτε έχει βοηθήσει παίζοντας παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης"
Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ζήτησε από την ευρωζώνη να χαράξει μια νέα πορεία, αναφέρει ο Economist. Επιβάλλοντας συνέχεια νέα δάνεια σε χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να εξοφληθούν μία ημέρα, είναι μία στρατηγική για κρίση και αποπληθωρισμό, είχε υποστηρίξει. «Η ασθένεια που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα της αφερεγγυότητας για πέντε χρόνια αντιμετωπίστηκε ως ένα πρόβλημα της ρευστότητας», είπε στο BBC.   «Η άποψη αυτή δεν φαίνεται εξωπραγματική στον ακαδημαϊκό κόσμο τον οποίο ο κ, Βαρουφάκης εγκατέλειψε πρόσφατα. Λίγοι πιστεύουν ότι τα χρέη της Ελλάδας, αξίας πάνω από 175% του ΑΕΠ, θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αλλά λέγοντας το αυτό, πρόδωσε μία θλιβερή παρανόηση των κανόνων της ευρωζώνης. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούσε με την άποψη του κ. Βαρουφάκη, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πράγματι, νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο υπουργός επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι του είπε δεικτικά να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του. Δεν την επανέλαβε έκτοτε», σημειώνει το άρθρο. 
Διαβάστε περισσότερα: http://www.lifo.gr/now/economy/61081

Δεν υπάρχουν σχόλια: