googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (Ι): ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 70 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ.

 Konstantinos Triantaphyllidis


Το ποσοστό θνησιμότητας σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών είναι περίπου 10%, ενώ υποκείμενα νοσήματα, ιδιαίτερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και άλλες είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες για δυσμενείς επιπτώσεις της μόλυνσης.
Γνωρίζουμε ότι το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης S της ακτίνας (ακίδας) του ιού στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2) για να αποκτήσει είσοδο στα κύτταρα. Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη της κυτταρικής μεμβράνης, η πρωτεάση MPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.
Ερευνητές απέδειξαν ότι τα προϊόντα δύο γονιδίων μας (ACE2, TMPRSS2) που παίζουν σημαντικό ρόλο στην είσοδο του ιού SARS-CoV-2 γίνονται πιο ενεργά στα καρδιακά κύτταρα με την πάροδο της ηλικίας. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό και πιθανό θάνατο από την πολυσυστημική νόσο COVID-19. ΄Ετσι μοριακά εξηγείται γιατί άτομα άνω των 70 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άτομα νεαρής ηλικίας και γιατί η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές σε αρκετές περιπτώσεις σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
* Βιβλιογραφία. Robinson, EL et al. 18.8.2020. Genes Encoding ACE2, TMPRSS2 and Related Proteins Mediating SARS-CoV-2 Viral Entry are Upregulated with Age in Human Cardiomyocytes. Journal of Molecular and Cellular Cardiology; DOI: 10.1016/j.yjmcc.2020.08.009

Δεν υπάρχουν σχόλια: