googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Από τον λιγνίτη στο υδρογόνο


Ο Μάνος Ζούλιας, CEO της εταιρείας CYRUS, που ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων για τη συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις, «τρίβει τα μάτια του» μπροστά στο διαρκώς εντεινόμενο ενδιαφέρον για μια «τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο ερευνητικό εργαστήριο».
Σημεία αναφοράς
Το ενδιαφέρον για το υδρογόνο τροφοδοτείται σε έναν μεγάλο βαθμό από την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται το project της απολιγνιτοποίησης, με τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) με τη δεσπόζουσα παραγωγική παρουσία και δραστηριότητα της ΔΕΗ να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα.
Στις 2 Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας – εκείνες της Κοζάνης και της Φλώρινας – λειτουργούν σήμερα 4 λιγνιτικοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, το σύνολο της ισχύος των μονάδων θα αποσυρθεί μέχρι το 2023, ενώ η νέα μονάδα που αναμένεται να ενταχθεί το 2022 (Πτολεμαΐδα V) θα λειτουργήσει μετά το 2028 με άλλο καύσιμο.
To βασικό προϊόν της εταιρείας CYRUS, στην οποία έχει επενδύσει από το 2019 ένα από τα funds της οικογένειας του Equifunds (το Uni.Fund), είναι ένας καινοτόμος συμπιεστής Υδρογόνου Μεταλλοϋδριδίων, που απευθύνεται στην αγορά των Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) για οχήματα.
Read more:

Δεν υπάρχουν σχόλια: