googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Τα μυστικά της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ που αφιόνισε τον Ερντογάν

.......Πολλά είναι τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες του memorandum οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Απορίες όπως «γιατί η συμφωνία δεν επεκτάθηκε και πέραν του 28ου μεσημβρινού;» ή «γιατί συμφωνήσαμε σε μειωμένη επήρεια της Κρήτης;» αλλά και «ποιος ο λόγος που το Καστελόριζο δεν συμπεριλήφθηκε στην συμφωνία;» τίθενται από καλόπιστους αλλά και συνωμοσιολόγους που αναρωτιούνται τι ακριβώς συνομολογήθηκε ανάμεσα στην ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση αμφισβητώντας τη βαρύνουσα σημασία της συμφωνίας.
Πολλοί υποβαθμίζουν το γεγονός ότι λόγω της συμφωνίας για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Ελλάδα ισχυροποιεί τις θέσεις και τα επιχειρήματά της όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. «Μπορεί όλα να ξαναμπούν στο τραπέζι, αλλά εμείς θα έχουμε υπαρκτό αντιστάθμισμα έναντι της Λιβύης και του άκυρου τουρκολιβυκού συμφώνου», υπογραμμίζει διπλωματικός παράγοντας. «Η οριοθετική γραμμή συμφωνήθηκε με αναμονή στα ανατολικά, αλλά και για το πώς θα επεκταθεί προς τα δυτικά», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
«Επιλέξαμε μερική και όχι ολική οριοθέτηση, προ του 28ου μεσημβρινού» συνεχίζει και διευκρινίζει: «Θέλαμε να αφήσουμε έξω τις ακτές της ανατολικής Ρόδου. Ηταν συνειδητή επιλογή. Θέλαμε να μείνει έξω μεγάλο μέρος των ακτών της Κρήτης λόγω Λιβύης». «Το Καστελόριζο δεν εγκαταλείφθηκε. Το νησιωτικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει και τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη θα χρησιμοποιηθεί σε επόμενη οριοθέτηση με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία, όταν αποφασίσει να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι και ένα μεγάλο μέρος των ακτών της Κρήτης, περίπου 85%-90%, θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η οριοθετική γραμμή της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο έφτασε μέχρι τον 27ο μεσημβρινό και 59ο παράλληλο «επειδή εμείς το θέλαμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Δυνητικά, πέραν του 28ου μεσημβρινού, που τέμνει το νησί της Ρόδου, υπάρχει ένα τετραεθνές σημείο όπου συναντώνται οι ΑΟΖ τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, υποστηρίζει πρόσωπο με νομικές γνώσεις και συμμετοχή στην κρίσιμη τελική διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Αιγύπτιους.
Συμφωνία σε αναλογία 45%-55%
«Η οριοθετική γραμμή χαράχθηκε παίρνοντας υπ’ όψιν αποστάσεις, ακτές, μήκος ακτών και θαλασσίων περιοχών», εξηγεί ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Η αναλογία είναι 45%-55%. Δηλαδή η Ελλάδα καρπούται το 45% της συνολικής διανεμηθείσας θαλάσσιας επιφάνειας και η Αίγυπτος το 55% της περιοχής που ορίζεται με τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ».
Στο ερώτημα γιατί η οριοθετική γραμμή δεν είναι ευθεία και κατά την άποψη πολιτικών της αντιπολίτευσης στον χάρτη που απεικονίζει τη συμφωνία στο τμήμα E προς D η συμφωνηθείσα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μοιάζει να κινείται σε αντίθετη φορά απ’ αυτή που ορίζεται από τη φυσική γεωγραφία, το ίδιο πρόσωπο απαντά: «Δεν θέλαμε ευθεία. Θέλαμε μια κεκλιμένη γραμμή από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, με χαμηλότερο σημείο προς την πλευρά της Λιβύης στα βορειοδυτικά».
«Θέλαμε τα μικρά νησιά νότια της Κρήτης να έχουν 100% επήρεια. Ενα μικρό νησάκι νότια της Κρήτης φτάνει στο 94-95% επήρειας», επισημαίνει μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: