googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΕΔΔΑ: «Αποκάλυψη τώρα» των ανώνυμων μαρτύρων εάν δεν συντρέχουν λόγοι – Παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων

Να βγαίνουν οι κουκούλες από τους ανώνυμους μάρτυρες όταν δεν υπάρχει λόγος για την απόκρυψη της ταυτότητάς τους εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θέτει θέμα υποβολής ερωτημάτων από την υπεράσπιση και έκρινε πως σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η δίκαιη δίκη. Με τους ανώνυμους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis να εξακολουθούν να καλύπτονται από καθεστώς προστασίας, παρά τα αμφίσημα στοιχεία των καταθέσεων τους και του ρόλου τους, μία νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Και βάσει αυτής αποφάνθηκε: Να βγαίνουν οι κουκούλες των ανώνυμων μαρτύρων σε ποινικές δίκες, όταν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι για την απόκρυψη της πραγματικής τους ταυτότητας και να μπορεί η υπεράσπιση των κατηγορούμενων να τους υποβάλλει απευθείας ερωτήσεις.

Σε αυτό κατέληξε η απόφαση του ΕΔΔΑ εξετάζοντας μία προσφυγή καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία, που στηρίχθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό στην κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα πως πρόκειται για το άτομο που πυροβόλησε ένα ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.dikastiko.gr/se-proto-plano/edda-apokalypsi-tora-ton-anonymon-martyron-ean-den-syntrechoyn-logoi-paraviasi-ton-dikaiomaton-ton-katigoroymenon/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: