googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

CERN: Το πείραμα ALICE-μετρώντας τους λόγους μάζας/φορτίου πυρήνων και αντιπυρήνων-επιβεβαιώνει μια θεμελιώδη συμμετρία της φύσης

20150924_The ALICE detector on CERN300x340
Στο πείραμα ALICE (στην εικόνα ο ανιχνευτής του) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC) στο CERN πραγματοποιήθηκε μια πολύ ακριβής μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των λόγων μάζας / ηλεκτρικού φορτίου των ελαφρών πυρήνων και αντιπυρήνων. Το αποτέλεσμα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Physics, επιβεβαιώνει μια θεμελιώδη συμμετρία της φύσης με μια πρωτοφανή ακρίβεια για ελαφρούς πυρήνες. Οι μετρήσεις βασίστηκαν στις δυνατότητές του πειράματος ALICE να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει σωματίδια που παράγονται σε συγκρούσεις βαρέων ιόντων υψηλής ενέργειας στον LHC.
Η ομάδα του ALICE μέτρησε τη διαφορά μεταξύ των λόγων μάζα προς φορτίο για δευτερόνια (πυρήνας του ισοτόπου του υδρογόνου δευτέριου, που περιέχει ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο) και αντιδευτερόνια, καθώς και για πυρήνες ήλιου-3 (δύο πρωτόνια και ένα νετρόνιο) και αντιήλιου-3. Μετρήσεις στο CERN, με πιο πρόσφατες αυτές από το πείραμα BASE, έχουν ήδη συγκρίνει με υψηλή ακρίβεια τις ίδιες ιδιότητες των πρωτονίων και αντιπρωτονίων. Η μελέτη από το πείραμα ALICE πάει αυτήν την έρευνα παραπέρα, καθώς ερευνά την πιθανότητα λεπτών διαφορών μεταξύ του τρόπου με τον οποίο πρωτόνια και τα νετρόνια ενώνονται στους πυρήνες, σε σύγκριση με το πώς τα αντίστοιχα αντισωμάτιά τους σχηματίζουν του αντιπυρήνες.
«Οι μετρήσεις από το ALICE και από το BASE πραγματοποιήθηκαν στις υψηλότερες και χαμηλότερες ενέργειες που είναι διαθέσιμες στο CERN, στον LHC και Επιβραδυντή Αντιπρωτονίων, αντίστοιχα», λέει ο (μέχρι το τέλος του έτους) Γενικός Διευθυντής του CERN, Rolf Heuer. «Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ποικιλομορφίας στο ερευνητικό πρόγραμμα του εργαστηρίου».
Η μέτρηση από το ALICE, που συγκρίνει τους λόγους μάζας προς φορτίο σε δευτερόνια / αντιδευτερόνια και σε ήλιο-3 / αντιήλιο-3, επιβεβαιώνει μια θεμελιώδη συμμετρία, γνωστή ως CPT, σε αυτούς τους ελαφρείς πυρήνες. Αυτή η συμμετρία της φύσης υποδηλώνει ότι όλοι οι νόμοι της φυσικής παραμένουν οι ίδιοι κατά την ταυτόχρονη αντιστροφή του φορτίου (τελεστής συζυγίας φορτίου: C), την αντιστροφή κάθε χωρικής συντεταγμένης (μετασχηματισμός της ομοτιμίας: P) και την αναστροφή του χρόνου (Τ). Το νέο αποτέλεσμα, που έρχεται ακριβώς 50 χρόνια μετά την ανακάλυψη του αντιδευτερόνιου στο CERN και στις ΗΠΑ, βελτιώνει τις ήδη υπάρχουσες μετρήσεις κατά έναν παράγοντα 10-100.
Διαβάστε περισσότερα:  
http://egno.gr/2015/09/cern-to-poirama-alice-epivevaionoi-mia-themeliodi-simmetria-tis-fisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: