Η επιστροφή της ακραίας αβεβαιότητας – και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα - επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις καταθέσεις, καθώς το «φρέσκο» χρήμα επιστρέφει στα σεντούκια και σε επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού, ενώ οι πολίτες εξαντλούν «ευλαβικά» το όριο ανάληψης μετρητών, άσχετα με το αν χρειάζονται τα χρήματα.
Στις τραπεζικές διοικήσεις υπάρχει έντονος προβληματισμός τόσο για την εικόνα που εμφανίζουν οι καταθέσεις το τελευταίο δίμηνο, όσο και για την... επανεμφάνιση της δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα οι καθαρές εκροές καταθέσεων ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους για συνολικές εκροές άνω των 2 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Η αβεβαιότητα ενισχύεται ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Και μπορεί οι καταθέσεις να μην μπορούν να «πετάξουν» όπως έκαναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 40 δισ. ευρώ, όμως όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, «οι εκροές των τελευταίων εβδομάδων αγγίζουν τα... όρια των capital controls».
Στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ γνωρίζουν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουν σοβαρότερες συνέπειες για τις τράπεζες και μία από αυτές θα είναι η αντιστροφή της τάσης χαλάρωσης των capital controls. Και αυτό γιατί το μέτρο διαχωρισμού του φρέσκου με το παλαιό χρήμα λειτουργεί αρνητικά σε περιβάλλον ανασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν την στρατηγική χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών στην περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η ανησυχία που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υποδεικνύεται και από την απόφαση για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, στις 15 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το όριο του ELA στα 46,3 δισ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά που το όριο παραμένει αμετάβλητο μετά από 5 διαδοχικές μειώσεις συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί σωρευτική μείωση κατά 17,3 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα τέλη Μαΐου μέχρι τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του κλίματος και της επαναφοράς του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Το πόσο επηρεάζεται ο ELA από τις συνθήκες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις 23 Ιουνίου 2016, αμέσως μετά την απόφαση για την επαναφορά του waiver, μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ.
Στις 11 Ιανουαρίου, μάλιστα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει τη μείωση του ELA κατά 4,2 δισ. ευρώ, αντανακλώντας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση, «τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».
http://www.liberal.gr/arthro/115803/oikonomia/2017/isonkapnossin-2-dis-euro-katatheseis-logo-ton-kathusteriseon-stin-axiologisi.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου