Ο συμμορίτης Υψηλάντης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981 |
Ioannis Bougas
Την 31 Μαρτίου 1946 γίνονταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την απελευθέρωση με αποχή του ΚΚΕ.Την νύχτα της 30ης προς 31η Μαρτίου 31κομμουνιστές αντάρτες με επικεφαλής τον καπετάν Υψηλάντη (Αλέξανδρος Ρόσιος) από τη Σιάτιστα και τον καπετάν Χατζάρα (Σταύρο Γκουνό από τη γειτονική Λεπτοκαρυά, βοηθούμενοι και από μερικές δεκάδες κομμουνιστές του Λιτόχωρου, επιτέθηκαν στον Σταθμό Χωροφυλακής του χωριού και σε άλλο κτίριο που είχαν καταλύσει χωροφύλακες και λίγοι στρατιώτες σταλμένοι εκεί για ασφάλεια του εκλογικού τμήματος.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να δολοφονηθούν 9 χωροφύλακες, από αυτούς που είχαν σταλεί εκεί για τις εκλογές, 3 στρατιώτες και μιά γυναίκα η οποία καθάριζε τον σταθμό χωροφυλακής. Ένα από τα θύματα ήταν ο λοχίας Νικόλαος Γκόνος, εξάδελφος του Χατζάρα. Ήταν τραυματισμένος και κάηκε από τη φωτιά που άναψαν οι αντάρτες και στα δυό κτίρια.
[Λοχίας Γκουνός Νικόλαος από τη Λεπτοκαρυά, ο οποίος, αν και ήταν βαριά πληγωμένος, τον αποτελείωσε ο πρώτος του εξάδελφος και συνεώνυμός του, ο Σταύρος Γκουνός ή Καπετάν Χατζάρας, πετώντας τον, όντας τραυματισμένο, μέσα στις φλόγες για να καεί…]
Η επίθεση στο Λιτόχωρο θεωρείται από πολλούς ως η αρχή του Συμμοριτοπολέμου ή Ανταρσίας ή Εμφυλίου. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο Εμφύλιος στην Ελλάδα άρχισε στις 6 Αυγούστου 1943 με την επίθεση του ΕΛΑΣ στον ΕΣ και έληξε με τη Συνθήκη της Βάρκιζας.
Το 1946-49 έγινε μιά ξενοκίνητη Κομμουνιστική Ανταρσία με στόχο τη Μακεδονία.
Το 1946-49 έγινε μιά ξενοκίνητη Κομμουνιστική Ανταρσία με στόχο τη Μακεδονία.
Περισσότερα εδώ. Για τη Δίκη παρωδία και για τον ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ πατριωτών και Κομμουνιστών:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου