Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.
Τα στοιχεία παραθέτει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος μάλιστα καταθέτει και τις σχετικές προτάσεις, μετά από μία θερινή σεζόν κατά την οποία οι αντοχές αρκετών δημοφιλών προορισμών ανά την Ελλάδα δοκιμάστηκαν τα μάλα λόγω ελλιπών υποδομών.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το ΙΝΣΕΤΕ, ο ξενοδοχειακός κλάδος μαζί με την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι παράγει μεταξύ 400.000 και 550.000 τόνους στερεά απόβλητα, ενώ μαζί με την εστίαση η ποσότητα ανέρχεται μεταξύ 600.000 και 650.000 τόνους το χρόνο. Σε αυτές τις ποσότητες η δυνατότητα για ανακύκλωση υπολογίζεται μεταξύ 250.000 και 350.000 τόνους ενώ για τα οργανικά μεταξύ 200.000 και 250.000 τόνους ανά έτος. Σημειωτέον ότι οι παραπάνω παραγόμενες ποσότητες, προέρχονται από την επτάμηνη -κατά μέσο όρο- λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.
Προκειμένου να τεκμηριωθούν οι συνθήκες ανακύκλωσης και τα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων, διενεργήθηκε έρευνα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών αλλά και παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/371005-eksi-protaseis-gia-ligotera-skoupidia-apo-ton-tourismo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου