Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νektarias Stamouli στην ιστοσελίδα Politico, Έλληνες αξιωματούχοι είναι ενοχλημένοι, διότι δεν έλαβαν μεγαλύτερη υποστήριξη στη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο από την Γερμανία, έτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οικονομική δύναμη της Ευρώπης.
Η ένταση δεν είναι τόσο υψηλή όσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οργισμένοι Έλληνες κατηγορούσαν τον μεγαλύτερο πιστωτή τους για υπερβολική λιτότητα.
Έλληνας υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε ότι:
«Εμείς και η Γερμανία έχουμε εντελώς διαφορετική προοπτική για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον γείτονά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χαϊδεύουμε-η Τουρκία εγκατέλειψε μια για πάντα τις αξίες της Δύσης; η περίοδος κατευνασμού τελείωσε.»
Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έχει λαθεμένη αντίληψη για τις προθέσεις τις άλλης πλευράς». Ο διπλωμάτης επέμεινε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν κοντά.
Αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την Άγκυρα, μια επίσκεψη που το Βερολίνο ελπίζει να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη της άλλης εβδομάδας. Το βάθος όμως της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι τέτοιο -μέχρι τώρα- που έχει επεκταθεί σε ένα άλλο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.: την κρίση στη Λευκορωσία.
Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., νωρίτερα τον Αύγουστο, η Αθήνα μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη Λευκορωσία, διότι το Βερολίνο δεν δεχόταν την σκληρή γλώσσα που ήθελε για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και μια αναφορά στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της Ε.Ε.
Αντί για κοινό ανακοινωθέν των 27 Υπουργών Εξωτερικών, ο ΥΕΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell εξέδωσε δική του ανακοίνωση.
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου