Γεννήθηκε στο Πυλί της Κω, το 1943 και είναι απόφοιτος του Ιπποκράτειου Γυμνασίου Κω. Πτυχιούχος Φυσικός της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εσπούδασε στο Polytechnic School of London: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού. Εργάσθηκε ως Στέλεχος Τεχνικών Εταιρειών (1971-1977).
Εξελέγη Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως πρώτος Βουλευτής Δωδεκανήσου, στις εκλογές 1977, 1981, 1985, Ιουνίου 1989, Νοεμβρίου 1989, 1990, 1993, 2000, 2004 και2007.
Διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1989 στην Κυβέρνηση Συνεργασίας), Υφυπουργός Οικονομικών (Απρίλιος-Ιούλιος 1990), Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (1990-1992) και Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μάρτιος 2004-Σεπτέμβριος 2007).
Μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών-Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Ναυτιλίας-Τουρισμού της Ελληνικής Βουλής και Υπεύθυνος του Τομέα «Εξωτερικών» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (2000-2004).
Διετέλεσε, επίσης, Μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών:
1. Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση: Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης (2007-2009) και Μέλος της Επιτροπής Αμύνης και της Πολιτικής Επιτροπής.
2. ΝΑΤΟ: Μέλος της Επιτροπής Αμύνης και της Πολιτικής Επιτροπής.
3. Συμβούλιο της Ευρώπης: Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας (2007-2009), Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής, της Πολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού. Υπό την ιδιότητα τουΠροέδρου της Επιτροπής για την Μέση Ανατολή και ως Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης οργάνωσε τις τέσσερις συναντήσεις των Κοινοβουλευτικών της Νοτιανατολικής Μεσογείου (Μάλτα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ελλάδα). Οι συναντήσεις αυτές συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη Κοινοβουλευτικής συνεργασίας, κυρίως μεταξύΠαλαιστινίων και Ισραηλινών, με αποκορύφωμα την «Δήλωση της Ρόδου» όπουεπιτεύχθηκε συμφωνία επί 9 εκ των 12 σημείων των Ισραηλινο-Παλαιστινιακών διαφορών.
4. Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας: Γενικός Γραμματέας (2007-2009) Το 2010 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και ανέλαβε το έργο της ανασυγκρότησής του.
Στις 26.04.2010 ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι ένας εκ των τριών Ελλήνων Κοινοβουλευτικών που έλαβαν μετά τη “Μεταπολίτευση” αυτή τη Διεθνή Διάκριση “για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Υπόθεση της εφαρμογής, ανάπτυξης και προβολής των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ιδέας”.
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης σχεδίασε την «Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική» που άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη θητεία του στο αρμόδιο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με ιδιαίτερη προσοχή στην άντληση για τα νησιά ειδικών ενισχύσεων από Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως, όμως, ο Αριστοτέλης Παυλίδης τόσο ως Βουλευτής Δωδεκανήσου όσο και ως Υπουργός επέτυχε να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής, π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, οδικοί άξονες, μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτήρια, έργα πολιτισμού, αθλητισμού και προστασίας περιβάλλοντος, που βελτίωσαν τη ζωή των νησιωτών όχι μόνο στην Κω, αλλά στα Δωδεκάνησα και σε όλο το Αιγαίο.
Αυτή την πρακτική ο Αριστοτέλης Παυλίδης είναι αποφασισμένος σε πνεύμα συνεννόησης με τους συμπατριώτες του να τη συνεχίσει και από τη θέση του Δημάρχου Κω.