googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

H Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε πίεση - Συνέντευξη του Ανδρέα Μαρίνου στη Γνώμη

Συνέντευξη του Μαρίνου Ανδρέα (Γεν. Γραμματέας της Α ΕΛΜΕ  Δωδεκανήσου).
-Ποια είναι η άποψη σας για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση;
Απάντηση.
Η Τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης μιας περιοχής και γενικότερα μιας χώρας.  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, μετά από συνεχείς πειραματισμούς και άστοχες  πολιτικές αποφάσεις,  η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αυτή είναι κρίσιμη για την επιβίωση της. Οι αποφάσεις αυτές αντί να στηρίζουν την επαγγελματική εκπαίδευση όπως συμβαίνει σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση,  έχουν ως αποτέλεσμα να αποτρέπουν την επιλογή της από τους μαθητές.  Για παράδειγμα δεν έχει γίνει ακόμα  κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις  ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των πρωην  ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, κ.ο.κ. Τα επαγγελματικά περιγράμματα θα πρέπει να είναι αλληλένδετα με τα προγράμματα των σπουδών σε τομείς και ειδικότητες. Επίσης η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω επαγγελματικών περιγραμμάτων που σχετίζονται άμεσα με τα Προγράμματα Σπουδών  θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο  δείχνουν και έρευνες του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες όμως  δεν εφαρμόζονται.

Μπορείτε να  μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα.
Η κατάργηση των Επαγγελματικών  σχολών του Υπουργείου Παιδείας (ΕΠΑΣ) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί μαθητές αναζητούν τέτοιου τύπου σχολές εφέτος και δεν μπορούν να βρουν.  Χιλιάδες  επαγγελματίες της Δωδεκανήσου, οι περισσότεροι καταξιωμένοι στην δουλεία τους, είναι απόφοιτοι από αυτή την σχολή σε οποιαδήποτε μορφή αυτή είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια  (ΤΕΣ,3ο ΤΕΕ Ρόδου κ.ο.κ.)
- Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.verena.gr/content/h-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B7#sthash.KfCgztBG.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: