googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Στην Ελλάδα της κρίσης, ανθίζει ακόμη και η φυματίωση και μάλιστα η νέα, συχνά θανατηφόρα, υπερανθεκτική μορφή φυματίωσης (

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Ανθίζει η υπερανθεκτική - 1.604 ασθενείς σε μία 5ετία
Στην Ελλάδα της κρίσης, ανθίζει ακόμη και η φυματίωση και μάλιστα η νέα, συχνά θανατηφόρα, υπερανθεκτική μορφή φυματίωσης (XDR-TB). 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την πενταετία 2013-2017, μόνο στο Αντιφυματικό τμήμα του Νοσοκομείου Σωτηρία, αντιμετωπίσθηκαν 1.604 ασθενείς. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών πανελλαδικά είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος, ενώ μόνο το 2017, τρεις Έλληνες προσβλήθηκαν από αυτήν και νοσηλεύονται σε απομόνωση.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης, ας ρίξουμε μία ματιά στην όχι και τόσο ξεχασμένη αυτή νόσο, με την βοήθεια του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συγκεκριμένα του προέδρου Σπύρου Ζακυνθινού, του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Κατή και των Συντονιστών της Ομάδας Εργασίας Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παπαβασιλείου Απόστολος &Μανίκα Αικατερίνη: 
«Η Φυματίωση είναι μία λοιμώδης νόσος γνωστή από την αρχαιότητα, που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως. Στης 24 Μαρτίου του 1882, ο Dr. Robert Koch ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, γεγονός που οδήγησε σε θεαματικές εξελίξεις στη διάγνωση και αντιμετώπισή της. Στο πλαίσιο αυτό, η 24η Μαρτίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σκοπό να υπενθυμίζει κάθε χρόνο τις δυσμενείς ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της νόσου.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.onmed.gr/ygeia/story/365196/pagkosmia-hmera-fymatiosis-anthizei-i-yperanthektiki-1-604-astheneis-se-mia-5etia

Δεν υπάρχουν σχόλια: