googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Βρέθηκε ο μηχανισμός της υπεραγωγιμότητας υψηλής θερμοκρασίας;

Ο Ρώσος φυσικός Viktor Lakhno, από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Keldysh της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS) θεωρεί τα συμμετρικά διπολαρόνια [1] ως τη βάση της υπεραγωγιμότητας υψηλής θερμοκρασίας. Η θεωρία του εξηγεί πρόσφατα πειράματα στα οποία η υπεραγωγιμότητα έφθανε στο υδρίδιο του λανθανίου (LaH10) [η δομή στην εικόνα που συνοδεύει το κείμενο], σε εξαιρετικά υψηλή πίεση, σε θερμοκρασία κοντά σε αυτή του δωματίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Physica C: Superconductivity and its Applications.
Υπεραγωγιμότητα σημαίνει ολική απουσία ηλεκτρικής αντίστασης σε υλικό όταν αυτό ψύχεται κάτω από μια κρίσιμη θερμοκρασία. 
Ο Heike Kamerlingh Onnes ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι καθώς η θερμοκρασία του υδράργυρου πέφτει κάτω από του -270 βαθμούς Κελσίου, η αντίστασή του μειώνεται κατά έναν παράγοντα 10 000. Η αποκάλυψη του πώς επιτυγχάνεται αυτό στις υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχει επαναστατικές τεχνολογικές εφαρμογές.
Η πρώτη θεωρητική εξήγηση της υπεραγωγιμότητας σε μικροσκοπικό επίπεδο δόθηκε το 1957 από τους Bardeed, Cooper και Schrieffer στην BCS θεωρία τους. Ωστόσο, η θεωρία αυτή δεν εξηγεί υπεραγωγιμότητα πάνω από το απόλυτο μηδέν. Στο τέλος του 2018, δυο ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν ότι το υδρίδιο του λανθανίου (LaH10) γίνεται υπεραγώγιμο σε υψηλή θερμοκρασία ρεκόρ. Η πρώτη ομάδα διαβεβαιώνει ότι η θερμοκρασία μετάβασης σε υπεραγώγιμη κατάσταση είναι Tc = 215 K (-56°C). Η δεύτερη ομάδα αναφέρει θερμοκρασία Tc = 260 K (-13°C). Και στις δυο περιπτώσεις τα δείγματα ήταν υπό πίεση περισσότερη από ένα εκατομμύριο ατμόσφαιρες.
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: