googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Κύπρος: Κρίσιμη μάχη στο Οικόπεδο 7 - Η Τουρκία παίζει το «μεγάλο της χαρτί»

Του Νίκου Μελέτη
Με σύμμαχο το Παρίσι και τη γαλλική TOTAL η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη και κρίσιμη μάχη στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν είναι άλλη από την διασφάλιση της απρόσκοπτης εκτέλεσης και υλοποίησης όλων των προγραμματισμένων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος και κυρίως στο Οικόπεδο 7, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και παρά την εισβολή του «Yavuz» στο αδειοδοτημένο Οικόπεδο.
Παρά τη σύγχυση που δημιούργησε μια δήλωση του επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ Κλαουντιο Νεσκάλτσι, ο προγραμματισμός της Κοινοπραξίας δεν φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γίνει η σύμβαση μίσθωσης γεωτρύπανου για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 σε σημείο δυτικό που γειτνιάζει με το Οικόπεδο 6 και το σημείο στο οποίο έχει εντοπισθεί από την TOTAL το κοίτασμα «Καλυψώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερωθεί ότι η γεώτρηση έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου 2020
Ο Κ. Ντεσκαλτσι δήλωσε ότι δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις», σε ερώτηση σχετικά με την αποστολή και τουρκικού πλοίου στο Οικόπεδο 7.
«Δεν ανησυχώ», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο μιας βράβευσης από την Eni, όμως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». «Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».
Σήμερα το πρωί έχουν κληθεί από τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την δήλωση του κ. Ντεσκαλτσι , οι επικεφαλής του γραφείου του ομίλου στην Κύπρο.
Η Λευκωσία θέλει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις, με δεδομένη και την όχι και τόσο σθεναρή στάση που είχε επιδείξει η ΕΝΙ πριν σχεδόν δυο χρόνια όταν απέσυρε το γεωτρύπανο το οποίο είχε μισθώσει για δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μόλις εμφανίσθηκαν τουρκικά πολεμικά που είχαν δεσμεύσει εσκεμμένα την περιοχή για άσκηση.
Όμως στο Οικόπεδο 7 τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η γαλλική TOTAL η οποία με την πλήρη στήριξη και ενθάρρυνση της Γαλλικής κυβέρνησης και του Προέδρου Μακρόν έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα της θα συνεχισθεί κανονικά.
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: