googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ενσωματωμένη στον Μαρξισμό η ολοκληρωτική παράνοια

Εισαγωγή

Ένα φάντασμα συνεχίζει να στοιχειώνει τον κόσμο, το φάντασμα του Καρλ Μαρξ. Πριν από 201 χρόνια, στις 5 Μαΐου 1818, ο πατέρας του ολοκληρωτικού κομμουνισμού του εικοστού αιώνα, ο συγγραφέας της επαναστατικής μαζικά δολοφονικής δικτατορίας και ο εμπνευστής του καταστροφικού σοσιαλιστικού κεντρικού σχεδιασμού, γεννήθηκε στο Trier της Γερμανίας.
Κοιτάζοντας το πολιτικό και οικονομικό τοπίο των αντιλήψεων του Καρλ Μαρξ, και ειδικά τα τελευταία εκατό χρόνια, θα πίστευε κανείς ότι το όνομά του και η κληρονομιά του θα αντιμετωπίζονταν με το ίδιο μίσος, περιφρόνηση και αηδία όπως του Αδόλφου Χίτλερ, του εμπνευστή του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού). Όμως, αντ’ αυτού, σήμερα σε μια εποχή που σηματοδοτεί την διακοσιοστή επέτειο από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, βλέπουμε τις ιδέες του να συνεχίζουν να ασκούν τη διεστραμμένη τους επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της εξελιγμένης τραϊμπαλιστικής μορφής τους, τις «πολιτικές ταυτότητας» («identity politics»).

Σύγχρονοι απολογητές του Μαρξ

Μία άποψη εμφανίστηκε στη συντακτική σελίδα του The New York Times (1 Μαΐου 2018) που παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή του κομμουνισμού στην πράξη μπορεί να ήταν κάπως «τραχεία». Αλλά αυτό που εξακολουθεί να διακρίνεται σήμερα ως η διαρκής συνάφεια του Μαρξ με την εποχή μας είναι η ορθότητα της «βασικής διατριβής του Μαρξ – ότι ο καπιταλισμός οδηγείται από μια βαθιά διχαστική ταξική πάλη στην οποία η μειοψηφία της κυρίαρχης τάξης οικειοποιείται το κέρδος της πλεονάζουσας εργασίας της εργατικής τάξης, η οποία είναι πλειοψηφία». Και ότι «ο Μαρξ παρείχε τα κρίσιμα όπλα για την υπονόμευση του ιδεολογικού ισχυρισμού του καπιταλισμού ότι είναι το μόνο εναλλακτικό σύστημα». Δηλαδή, ότι μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την κοινωνική και οικονομική τάξη για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που δεν υπόκειται σε τέτοια καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: