googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή Αιγύπτου στον ΟΗΕ: Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης!!!

Του Νίκου Μελέτη
Την ακυρότητα των δυο Μνημονίων που υπέγραψε ο Τ.Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φ. Αλ Σαράζ ζητά η Αίγυπτος με επιστολή που απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη στις 16 Δεκεμβρίου.
Η επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ (S/2019/951) και υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφει αναλυτικά τους λόγους ακυρότητας των Μνημονίων και επισημαίνει ότι με την συμφωνία που προβλέπει και την μεταφορά όπλων από την Τουρκία και παροχή στρατιωτικής βοήθειας παραβιάζονται προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η επίσημη πλέον και στο πλαίσιο του ΟΗΕ τοποθέτηση της Αιγύπτου για το θέμα του Μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς ζητά να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για την καταχώρηση και δημοσίευση των συντεταγμένων που έδωσε η Τουρκία, στις επίσημες εκδόσεις της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας. Και η κίνηση αυτή έχει σημασία καθώς η Αίγυπτος θεωρητικά εφόσον γίνονταν αποδεκτή η παράνομη και αυθαίρετη αξίωση της Τουρκίας για «διαγραφή» της επήρειας όλων των ελληνικών νησιών ,όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά και αυτής ακόμη της Κρήτης αλλά και της Κύπρου, θα κέρδιζε ένα σημαντικό κομμάτι υφαλοκρηπίδας εις βάρος φυσικά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το κειμενο της επιστολής της Αιγύπτου: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: