googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα Πάιατ υπέρ της Ελλάδας: Τα νησιά υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τα ηπειρωτικά εδάφη

Σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η πολύ ισχυρή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, κάνοντας λόγο για ένα μνημόνιο που δεν βοηθά και έχει προκλητικό χαρακτήρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στη νομική ανάλυση των ΗΠΑ για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, τονίζοντας ότι oι εκτιμήσεις της Τουρκίας για τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της και ειδικά για την υφαλοκρηπίδα διαφέρει από τη νομική ανάλυση των ΗΠΑ καθώς και από την αμερικανική ανάλυση αναφορικά με το καθεστώς των κατοικημένων νήσων, τα οποία με βάση το εθιμικό διεθνές δίκαιο υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τα ηπειρωτικά εδάφη. Συνεπώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ΗΠΑ έχουν μία πολύ διαφορετική νομική ανάλυση από αυτή της Αγκυρας. Ο κ. Πάιατ είπε ακόμη ότι ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των θεμάτων δεν είναι μέσω μονομερών διακηρύξεων που παραβλέπουν τις προοπτικές των υπόλοιπων κρατών, στην περίπτωση αυτή της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά μέσω διαλόγου. Εμμένει δε, σταθερός στην άποψη που έχει ήδη διατυπώσει ότι η Αμερική θέλει να αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μία ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών. «Θέλουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, να αποτελέσουν την κατευθυντήριο δύναμη για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Για το λόγο αυτό, είμαστε τόσο υποστηρικτικοί απέναντι σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο μαζί με την Αίγυπτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε αυτό προσβλέπουν και οι διάφορες προσεγγίσεις και συναντήσεις που πραγματοποίησε η υψηλή διπλωματία των ΗΠΑ σε Ιερουσαλήμ και Αθήνα τους τελευταίους μήνες.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Πάιατ αναφέρθηκε και στην αμερικανική βάση της Σούδας, την οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα και όπου συναντήθηκε με τον εκεί διοικητή του Ελληνικού Ναυτικού, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ποιότητα της στρατιωτικής συνεργασίας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, επισκέφθηκε και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών USS Florida, το οποίο έχει αποσταλεί από το Αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε, ήταν πολύ σημαντική η συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής και το πλήρωμα του πλοίου για να διαπιστώσει τα τεκταινόμενα στην περιοχή, μετά μάλιστα τις εξελίξεις με την Ρωσία.
Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας και για ΗΠΑ και για Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης των συμφερόντων των δύο πλευρών, επαναλαμβάνοντας και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σημαντική συνεχή παρουσία του Ναυτικού στην περιοχή, δεδομένου ότι ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας είναι πολύ περισσότερο εμφανής σήμερα απ΄ ό,τι στο παρελθόν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, υπάρχει πληθώρα διπλωματικών επαφών και διαβουλεύσεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκαν στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στον τρόπου που Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού για να βρουν ευκαιρίες ανάπτυξης του εμπορίου και των επενδύσεων. Βεβαίως, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση είναι μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό. Και οι πηγές αναφέρθηκαν στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης, επαναλαμβάνοντας σαφώς τη θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς όχι μόνο προκλητικό αλλά και παράνομο. Προτάσσοντας το βασικό στόχο που είναι η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι πηγές αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης συνιστούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης και επικείμενης στρατιωτικής κρίσης, λέγοντας απλώς ότι αυτό που προέχει είναι οι λύσεις μέσω διπλωματικής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: