googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Astronomy Picture Of The Day: Το συγκρότημα SLS-ORION για την εκτόξευση της Αποστολής «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι» προς την Σελήνη

 


















 
Βγαίνει ξανά σήμερα στην εξέδρα εκτοξεύσεως 39Β το συγκρότημα SLS-ORION για την εκτόξευση της Αποστολής «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι» προς την Σελήνη. Διάρκεια της Αποστολής 6 εβδομάδες (42 ημέρες).
Ευκαιρία λοιπόν να δούμε τους σημερινούς εκτοξευτές και να τους συγκρίνουμε μεταξύ τους, αλλά και με τον «Πρώτον Διδάξαντα», τον «ΚΡΟΝΟ V»
Στην 1η Εικόνα λοιπόν, τους βλέπουμε και τους τρεις μαζί…
Παρατηρούμε ότι το συγκρότημα του «Κρόνος V- Απόλλων» ήταν λίγο ψηλότερο από το σημερινό SLS-Orion!
O εκτοξευτής «Κρόνος V», αλλά και το ίδιο το διαστημόπλοιο Απόλλων χρησιμοποιούσαν μίγμα κηροζίνης/υγρού οξυγόνου για την πρόωσης τους.
Η τεχνολογία «υγρού υδρογόνου/υγρού οξυγόνου» ήταν τότε στα σπάργανα…
Επιπλέον παρατηρούμε τους δύο λευκούς πυραύλους στερεού καυσίμου στα πλευρά του συγκροτήματος SLS. Αυτοί οι δύο συμβάλουν τα μέγιστα στην πρόωση του σκάφους. Δεν υπήρχε η σχετική τεχνολογία την Εποχή του «Κρόνος V». Αναπτύχθηκε για το πρόγραμμα των Διαστημικών Λεωφορείων, μαζί μ’ αυτήν του υγρού υδρογόνου.
Η καύση του υδρογόνου είναι η πλέον αποδοτική σ’ ενέργεια καύση (οξυυδρική φλόγα).
Επιπλέον το υδρογόνο είναι το ελαφρύτερο από κάθε άλλο καιόμενο υλικό, κάνοντάς το ιδανικό για εκτοξεύσεις.
Από την άλλη όμως, το μικροσκοπικό του μόριο, μικρότερο από κάθε άλλο, έχει την τάση να περνά μέσα κι από τα πλέον μικρά ανοίγματα! Το αίτιο των διαδοχικών αναβολών στις εκτοξεύσεις στα τέλη του φετινού καλοκαιριού!…
Έτσι το σημερινό συγκρότημα των αποστολών του Προγράμματος «Άρτεμις», αν και λίγο κοντύτερο, έχει κατά πολύ μεγαλύτερη ανυψωτική ισχύ, απ’ αυτό του «Απόλλων».
Οι δύο πύραυλοι στερεού καυσίμου, καθώς και ο Θαλαμίσκος του Προγράμματος «Άρτεμις» είναι επαναχρησιμοποιούμενοι, σ’ αντίθεση με το Πρόγραμμα «Απόλλων», που τα πάντα ήταν μιάς χρήσεως.
Από την άλλη πλευρά έχουμε το συγκρότημα της SpaceX.
Εδώ, το μείγμα καύσεως είναι «υγρό μεθάνιο/ υγρό οξυγόνο»
Με τον τρόπο αυτόν οι κατασκευαστές θέλησαν ν’ αποφύγουν τα προβλήματα διαρροών του υγρού υδρογόνου.
Από την άλλη, οι κινητήρες του συγκροτήματος είναι οι πλέον προηγμένοι στον Κόσμο, τόσο, που απομένει καύσιμο για την επιστροφή των τμημάτων του!
Ναι… εδώ και ο κυρίως εκτοξευτής και το Starship είναι πλήρως ανακτώμενα και επαναχρησιμοποιούμενα!
Το υλικό κατασκευής του δεν είναι κράματα αλουμινίου, αλλά ατσάλι, γεγονός που του προσδίδει μοναδική αντοχή, τόσο στην εκτόξευση όσο στην επανείσοδο κι επιστροφή κυρίως!
Το συγκρότημα της SpaceX, που εναγωνίως αναμένουμε την πρώτη του τροχιακή δοκιμή, είναι ό,τι ισχυρότερο έχουμε φτιάξει ποτέ στον τομέα των εκτοξευτών.
Μην ξεχνάμε ότι ο απώτερος στόχος του είναι τα διαπλανητικά ταξίδια προς τον Άρη κι όχι τα κοντινά προς την Σελήνη!
Σε λίγο καιρό λοιπόν θα δούμε και το συγκρότημα της NASA και το συγκρότημα της SpaceX στην πράξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: